Aydin Inciri'nde Kalite Kayiplari En Aza Indirilecek

Incir üretiminin merkezi Aydin’da kuru incirde file örtülü hasat dönemine geçilirken, uygulanacak proje ile incirdeki kalite kayiplarinin en aza indirilmesi hedefleniyor.

Aydin Inciri'nde Kalite Kayiplari En Aza Indirilecek


Türkiye’nin en önemli ihracat ürünlerinden olan incirin merkez üssü Aydin’da kuru incirde file örtülü hasat dönemine geçildi. Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi kapsaminda finanse edilen 50 bin TL tutarinda Aydin Ili Organik Kuru Incir Üretiminde Kalitenin Korunmasi ve Gelistirilmesine Yönelik Hasatta File Örtü Kullaniminin Yayginlastirilmasi Projesi 2021 yili için Germencik ve Sultanhisar ilçelerinde 4 üretici ile birlikte uygulanmaya baslandi. Proje kapsaminda uygulamanin yayginlasmasi için Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan il genelindeki incir üreticilerine 3 bin 400 adet hasat filesi dagitildi. Dagitilan fileler ile birlikte incirdeki aflatoksin ve kalite kayiplarinin en aza indirilmesi amaçlaniyor.



Konu ile ilgili Aydin Il Tarim ve Orman Müdürlügünden yapilan açiklamada, “Tarim ve Orman Bakanligi Bitkisel Üretim Genel Müdürlügü tarafindan Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi kapsaminda finanse edilen 50 bin TL tutarinda Aydin Ili Organik Kuru Incir Üretiminde Kalitenin Korunmasi ve Gelistirilmesine Yönelik Hasatta File Örtü Kullaniminin Yayginlastirilmasi Projesi 2021 yili için Germencik ve Sultanhisar ilçelerimizde 4 üreticimiz ile birlikte uygulanmaktadir. Projenin amaci, ihracatta önemli bir sorun olusturan ve zaman zaman ürünlerin geri dönmesine neden olan aflatoksinin önlenmesi ve hasatta meydana gelen kalite kayiplarinin en aza indirilmesidir. Proje kapsaminda incir hasat filesi üzerinde ve yerde bulunan incirlerin analizleri yapilarak aflatoksin ve kaliteleri karsilastirilacaktir. Proje kapsamindaki 4 bahçeye bin 440 adet demir kazik ve 160 adet hasat filesi dagitilmistir. Il Müdürlügümüz araciligiyla 2021 yilinda Ege Ihracatçi Birlikleri ile koordineli olarak il genelinde toplam 3 bin 400 adet incir kurutma hasat filesi dagitimi gerçeklestirilmistir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA