ABD'deki Futbolda Yolsuzluk Davasinin Saniklarina 201 Milyon Dolar Ceza

ABD Adalet Bakanligi, Uluslararasi Futbol Federasyonlari Birligi'ndeki (FIFA) yolsuzluk skandaliyla ilgili davanin saniklarina 201 milyon dolar para cezasi verildigini açikladi.

Bakanliktan yapilan açiklamada, FIFA, Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL), Kuzey, Orta Amerika ve Karayipler Futbol Konfederasyonu'nun (CONCACAF), yozlasmis eski yetkililerinin kurbani oldugu belirtildi.

Söz konusu futbol organlarinin 201 milyon dolarlik kaybinin bulundugu ve davada yargilananlarin, bu parayi zararin tazmini için FIFA Vakfi'na ödemesine karar verildigi ifade edildi.

FIFA'nin internet sitesinde yer alan açiklamada da paranin, FIFA Vakfi bünyesinde yeni kurulan Dünya Futbol Remisyon Fonu'na aktarilacagi kaydedildi. Fonun, futbolla ilgili dünya çapindaki gençlik ve toplum projelerinin finansmaninda kullanilacagi bilgisi verildi.

2015 yilinin mayis ayinda ABD'de açilan yolsuzluk davasi kapsaminda, FIFA'nin üst düzey yöneticileri Isviçre'nin Zürih kentinde düzenlenen operasyonla gözaltina alinmisti.

2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupasi'na ev sahipligi sürecinde "kara para aklandigi ve suç teskil edecek sekilde kötü yönetildigi" gerekçeleriyle Isviçre Bassavciligi tarafindan FIFA'da baslatilan sorusturma ise 5. kez FIFA Baskani seçilen Sepp Blatter'in istifasinin yani sira UEFA Baskani Michel Platini, FIFA Genel Sekreteri Jerome Valcke'in da arasinda bulundugu birçok ismin görevinden alinmasi ve hak mahrumiyeti cezalarini da beraberinde getirmisti.

Gianni Infantino, 17 yillik Blatter döneminin sona ermesinin ardindan 2016'nin subat ayinda yapilan seçimde FIFA Baskani seçilmisti.

Kaynak: AA