68 Ülkenin Büyükelçi Ve Diplomatlari Van Kalesi Önünde Halay Çekti

Van Valiligi ve Büyüksehir Belediyesi ev sahipliginde kente gelen 68 ülkenin büyükelçi ve diplomatlari, Urartu Müzesi’ni gezdi, Van Kalesi önünde halay çekti.

68 Ülkenin Büyükelçi Ve Diplomatlari Van Kalesi Önünde Halay Çekti
Kentin tanitimina katki saglamak amaciyla dün Van’a gelen 68 ülkenin büyükelçi ve diplomatlarindan olusan 150 kisilik grup, Kocaeli Dostluk Parki’nda Van Kahvaltisi yaptiktan sonra Urartu Müzesi’ni gezdi. Van kedi evi ve Savatli gümüs islemeciligini gezen büyükelçi ve diplomatlar Van Kalesi önünde halay çekti. Burada iki günlük organizasyon ile ilgili açiklamada bulunan Van Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Fatih Çelikel, 68 ülkeden 150’ye yakin büyükelçi, diplomat ve degisik seviyelerdeki dis misyon temsilcilerini agirladiklarini belirterek, “Çok ciddi bir memnuniyet olustu. Katilimcilarimizin hemen hemen hepsi daha öncesinde burada bulunmadiklarini, fakat gördükleri karsisinda çok ciddi bir memnuniyet duyduklarini ifade ettiler. Dünyaca meshur Van kahvaltimizi kendilerine ikram ettik. Çok hoslarina gitti. Geçmisimizden bugüne kadar Van’imizin, yöremizin tarihini gösteren müzemizi gezdirdik. Urartu’dan Selçuklu’ya, Selçuklu’dan Osmanli’ya, Osmanli’dan günümüze müzemizi gördüler. Van Kalemizin tarihini, geçmisini anlattik. 2 gündür yogun bir tempoyla devam ediyoruz. Bu organizasyon ilimiz adina, memleketimiz adina güzel oldu. Büyükelçilerimiz çok memnun kaldiklarini defalarca ifade ettiler. Farkli zamanlarda, degisik vesilelerle hem kendilerini hem de ülke vatandaslarini birçok özelligi bulunan tarihi, kültürel sehrimize bekledigimizi kendilerine ifade ettik. Karsilikli bir memnuniyet içerisindeyiz” dedi.

Disisleri Bakanligi Yurtdisi Tanitim Isler Genel Müdürü Deniz Çakar ise Van Valiligi ve Büyüksehir Belediye Baskanligi ev sahipliginde iki günlük bir Van ziyaretini gerçeklestirdiklerini ifade ederek, “Okçuluk Vakfi organizasyonu ve Van Valiligi ve Büyüksehir Belediyesinin büyük destegiyle Ankara’daki yabanci büyükelçiliklerden kalabalik bir grubu getirdik. Latin Amerika’dan, Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri ile Türki cumhuriyetlerden olmak üzere 46 büyükelçi ve 61 büyükelçilik ve diplomatlarimiz mevcut. Hepsi de büyük heyecanla geldiler” dedi.

Dün itibariyle geldikleri Van’da tarihi birçok yeri gezdiklerini ifade eden Çakar, “Dün geldigimiz Van’da ilk olarak Akdamar Adasi ve Kilisesini gezdikten sonra Kutlamalarin yapilacagi Ahlat tören yerini ziyarette bulunduk. Bu günde Urartu Müzesi ve Van Kalesi’ni ziyaret ettik. Bize olan geri dönüsler, bu ziyaretin ne kadar anlamli oldugu, böyle bir firsati onlara sundugumuz için çok mütesekkir olduklari ve özellikle Malazgirt gibi önemli bir zaferin yildönümü kutlamalarina yabanci büyükelçiliklerin de davet edilmesinden ne kadar onur duyduklarini defalarca kez dile getirdiler. Bu tür organizasyonlarin tekrarlanmasi yönünde diger bölgelerden de talepleri oldu. Bizde Van Valiligi, Bitlis Valiligi, yerel yetkililer ve Okçular Vakfi’na tesekkür ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Iki günlük Van ziyaretinin her anlamda önemli oldugunun altini çizen Çakar, “Buralara gelmenin ne kadar kolay oldugunu gördüler. Bu bakimdan onlar açisindan zihinlerindeki bir soru isaretinin bence silindigini düsünüyorum. Bu ziyaret kapsaminda ticaret odasi yetkilileriyle görüsenler oldu, yerel yetkililerle görüsme imkani oldu. Her türlü komünikasyonun rahatlikla yürütülebilecegi bir ortam olusturulmus oldu. Büyükelçiler de bu tür ziyaretlerde dikkat alanlarini pek çok tarafa yöneltebilirler. Bence herkes kendi ülkesiyle baglantili olarak ilgilenebilecegi konularda aradigi temas noktalarini burada buldu” diye konustu.

Letonya Ankara Büyükelçisi Peteris Vaivars da ilk defa Van’a geldigini belirterek, Urartu medeniyeti hakkinda daha önce hiç bilgilerinin olmadigini ama müzeyi gezdikten sonra 2 bin, 3 bin yil önce yasayan bir milletin bu kadar gelismis ve bu kadar iyi eserlerinin olmasina çok sasirdigini söyledi.



Banglades Ankara Büyükelçisi Mosud Mannan da daha önce politik nedenlerden dolayi Van’a geldigini ifade ederek, Van’in çok güzel bir sehir oldugunu söyledi.

Özellikle Van Gölünü çok begendigini aktaran Mannan, “Vanlilar Van Gölüne ‘deniz’ diyor. Ben kendim de ‘deniz’ diyorum. Ayni gölün bir benzeri de Almanya’da var. Burada bir müze oldugunu biliyordum ama buranin dünyanin en büyük Urartu Müzesi oldugunu yeni ögrendim. Van Valisi de burada çok güzel bir müzenin oldugundan bahsetmisti. Ben bu çerçevede Van’da böyle bir müze açtiklari için yetkililere tesekkür ediyorum” dedi.

Kaynak: İHA