Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Suriyeli Saglik Çalisanlarina Is Sagligi Ve Güvenligi Egitimi Mersin'de Basladi

MERSIN – İçel’de, Il Saglik Müdürlügü bünyesinde çalisan Suriyeli saglik personeline is sagligi ve güvenligi egitimi veriliyor. Türkiye’de ilk olma özelligini tasiyan proje kapsaminda 150 Suriyeli saglikçi, 5 gün sürecek egitimlere katilacak. Uluslararasi Çalisma Örgütünün (ILO) ‘Türkiye’deki Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar Için Insana Yakisir Is Projesi’ kapsaminda gerçeklestirilecek egitimlerin ilki bugün basladi.

Türkiye'de Bir Ilk Açiklamasi Suriyeli Saglik Çalisanlarina Is Sagligi Ve Güvenligi Egitimi Mersin'de Basladi
Saglik Bakanligi ve ILO, İçel’de bir ilke imza atti. İçel Il Saglik müdürlügünün ev sahipliginde, kentte Göçmen Sagligi Merkezinde çalisan 150 Suriyeli saglik personeli için is sagligi ve güvenligi egitimleri basladi.

Bir otelde 23-27 Agustos tarihleri arasinda gerçeklestirilecek egitimlere, doktor, ebe, hemsire ve diger Suriyeli saglik çalisanlari katilacak.

“Proje, ülkemizde ilk olma özelligi tasimaktadir”

İçel Il Saglik Müdürü Emrah Ceviz, egitimlerin ilk gününe katilarak, Suriyeli saglik çalisanlariyla bir araya geldi. Egitim öncesinde bir konusma yapan Ceviz, ILO tarafindan yürütülen ‘Türkiye’de Mülteciler ve Ev Sahibi Topluluklar Için Insana Yakisir Is Firsatlari Projesi’ kapsaminda bir araya geldiklerini söyledi.

30 Haziran 2012 tarihinde ilk defa müstakil bir kanun olarak yürürlüge giren 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun, tüm çalisanlarin saglikli ve güvenli ortamlarda çalismasini hedefledigini belirten Ceviz, “Isçi, memur ayrimi yapmadan herkesi kapsayan bu kanun, Anayasamizin esitlik ilkesini de göz önünde tutarak müdürlügümüz bünyesinde görev yapan yabanci uyruklu çalisanlarimizi da koruma altina almistir. Bu yüzden burada bulunmamizi çok anlamli buluyorum. Türkiye’de ilk yetkilendirilmis Toplum Sagligi Merkezi açilisi, ilk is yeri hekimi ve is güvenligi uzmani görevlendirmesi ve gerek kamudan kamuya gerekse özel sektöre Is Sagligi ve Güvenligi hizmeti sunumu İçel Il Saglik Müdürlügü tarafindan yapilmistir. Müdürlügümüz ulusal ve uluslararasi birçok toplantiya katki sunmus ve öncü olmustur. Bu proje de ülkemizde ilk olma özelligi tasimaktadir. Verilen bu egitimlerin müdürlügümüz bünyesinde çalisan katilimcilara Is Sagligi ve Güvenligi alaninda farkindalik ve katki saglayacagi inancindayim” dedi.

Hiçbir ayrim yapmadan çalisanlarin hayatlarini ve çalisma kosullarini en iyi noktaya getirmeye çalistiklarini vurgulayan Ceviz, “Her türlü koruyucu saglik ve güvenlik tedbirlerini almaktan çekinmiyoruz. Bu konuda ILO gibi örgütlerle is birligi yaparak Is Sagligi ve Güvenligi alaninda ilerleme kaydetmekten onur duyuyoruz” diye konustu.



“Esit sartlarda çalismalarini saglamis oluyoruz”

Projeyle ilgili bilgi veren İçel Il Saglik Müdürlügü Is Sagligi ve Güvenligi Koordinasyon Biriminde görevli Dr. Ali Koray Kenziman, ILO’nun destegiyle Türkiye’de çalisan Suriyeli göçmenlere yönelik bir çalisma yaptiklarini söyledi.

Suriyeli saglik çalisanlarinin da Türk saglik çalisanlari gibi esit sartlarda, saglikli ve güvenli ortamlarda çalismalarini amaçladiklarini dile getiren Kenziman, “6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun belirttigi bütün hak ve yükümlülükleri kendileriyle paylasiyoruz. Gerek Göçmen Sagligi Merkezinde çalisan Suriyeli çalisanlarimiz gerek hastanelerde çalisan diger saglik personelimiz olsun hiçbirini birinden ayirt etmiyoruz. Anayasamizdaki esitlik ilkesine dayanarak esit sartlarda çalismalarini saglamis oluyoruz. Saglik Bakanligi ile ILO’nun bu alanda yaptigi ilk çalisma oldu. Su an için ilimizde Göçmen Sagligi Merkezinde çalisan 150 Suriyeli saglik personeli var. Uluslararasi belirlenen standartlara uygun sekilde egitimleri tamamlanmis olacak. Bu egitimlerimiz 5 gün sürecek. 15’erli gruplar halinde sosyal mesafe ve hijyen kurallari da göz önünde tutularak yarim gün egitim alacaklar” ifadelerini kullandi.

ILO Türkiye Ofisinden Salih Gökçe Görgeç de “Türkiye’deki is hayatina dair, insana yakisir is imkanlarini artirmak amaciyla Türkiye’deki kurumlarin kapasitesini artirmak istiyoruz. Is sagiligi ve güvenligi bizim için en önemli konulardan biri. Bu çerçevede de özellikle göçmenlerimize yönelik bu tür bir hizmeti vermek istiyoruz ki, is sagligi ve güvenligi egitimlerine erisebilsinler. Buna da İçel’den basladik” dedi.

Kaynak: İHA