New York Borsasi Yükselisle Kapandi

New York borsasi, haftanin ilk islem gününü yükselisle tamamladi.

Kapanista Dow Jones endeksi, 200 puanin üzerinde deger kazandi ve yüzde 0,61 artarak 35.335,71 puana çikti.

S&P 500 endeksi yüzde 0,84 artisla 4.479,01 puana yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 1,55 kazançla 14.942,7 puana tirmanarak rekor seviyeye ulasti.

ABD Merkez Bankasinin (Fed) varlik alimlarini azaltmaya bu yil baslayabilecegi beklentilerinin artmasi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda Delta varyantina iliskin gelismeler ve perakende satis verisinin beklentilerin altinda kalmasiyla geçen hafta negatif bir seyir izleyen endeksler, yeni haftanin ilk islem gününde yükselis gösterdi.

ABD Gida ve Ilaç Dairesinin (FDA), Pfizer ile BioNTech'in Kovid-19 asisina 16 yas ve üstü için tam kullanim onayi verdigini duyurmasinin ardindan, seyahat ve eglence hisselerinde yükselis kaydedildi.

Makroekonomik veri tarafinda ise IHS Markit, imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI), agustosta aylik 2,2 puan azalisla 61,2'ye düserek son 4 ayin en düsük seviyesine indigini açikladi. Hizmet sektörü PMI da agustosta bir önceki aya göre 4,7 puan azalisla 55,2'ye inerek son 8 ayin en düsük seviyesine geriledi.

Ülkede ikinci el konut satislari ise temmuzda aylik bazda yüzde 2 artisla 5,99 milyona çikarak beklentilerin üzerinde gerçeklesti.

Analistler, yeni haftada, artan Kovid-19 vaka sayilari nedeniyle çevrim içi gerçeklestirilecek Jackson Hole Ekonomi Politikalari Sempozyumu'nun yatirimcilarin odaginda olacagini belirtti. Fed Baskani Jerome Powell'in Jackson Hole'da yapacagi konusmanin yakindan takip edilecegini bildiren analistler, Powell'in konusmasinda varlik alimlarinin azaltilmasinin zamanlamasina dair ipuçlarinin aranacagini kaydetti.

Analistler, Powell'in konusmasinin yani sira bu hafta açiklanacak 2'nci çeyrek büyüme orani da dahil yogun veri gündeminin yatirimcilarin odaginda olacagini belirtti.

Kaynak: AA