Çesmeli Turizmciler Sezondan Memnun

Çesmeli turizmciler, temmuz ve agustos aylarinda yasanan doluluktan memnun olduklarini açiklarken, eylül ayi rezervasyonlarinda da simdiden yüzde 60-65 doluluk oranini yakaladiklarini belirttiler.

Çesmeli Turizmciler Sezondan Memnun
Çesme Turistik Otelciler Birligi (ÇESTOB) Baskani Yakup Demir ve Ege Turistik Isletmeler Konaklamalar Birligi (ETIK) Baskan Yardimcisi Orhan Belge, dolu dolu bir sezon yasandigini belirterek, 2019 yili rakamlarinin yakalanacagini düsündüklerini ifade ettiler. Demir ve Belge, eylül ayi rezervasyonlarinin da simdiden yüzde 60-65’leri buldugunu, daha da artmasini beklediklerini açikladilar.

Turizm cenneti Çesme, Kurban Bayrami tatilinde 1,5 milyonu askin tatilcinin akinina ugrarken, bayram sonrasinda da tatilcilerin yogun ilgi gösterdigi bir turizm beldesi olmaya devam etti. Temmuz ve agustos aylarindaki yogunluk yüzde 90-95 bandinda devam ederken, turizmcilerin de yüzleri güldü. ÇESTOB Baskani Yakup Demir, Çesme olarak oldukça memnun edici misafir doluluklari olan bir yaz geçirildigini belirterek, "Özellikle haziran ayinda, normallesmenin hemen sonrasinda rezervasyonlarda bir sikinti olur diye korkuyorduk. Ama her seye ragmen normallesmenin sonrasinda, doluluklarimiz, hafta sonlarindan baslamak üzere yogun bir sekilde artmaya basladi.

Kurban Bayrami ile birlikte zirveye oturdu. Rezervasyonlarimiz, bayrama 2-3 hafta kala yüzde 100 doluluklara ulasmisti. Bayramdan sonra da bu doluluklari yasamaya basladik" dedi.



"Çesme artik 12 ay yasanan bir destinasyon olma yolunda ilerliyor"

Çesme’de sezonunun haziran ayinin ortasinda baslayip agustos ayinin son haftasinda bittigi söyleminin olduguna dikkat çeken ÇESTOB Baskani Demir, "Artik biz tüm bu olumsuz söylemleri, Çesme’nin olagan halinden disariya attik. Çesme artik 12 ay yasanan bir destinasyon olma yolunda ilerliyor. Tabi biz bu destinasyonumuzu 6 aya kadar uzatmayi hedeflemistik. Son bes yilda, turizm fuarlarinda ve sosyal medyada çalismalarimiz oldu. Bu çalismalar da meyvesini verdi. Pandemiyi hariç tutarsak, son bes yilda Çesme turist sayisini artirdi. Geçmiste yüzde 90 yerli, yüzde 10 yabanci agirlarken, simdi agirladigimiz yabanci turist sayisi artti. Sokaklarimiza söyle bir göz attigimizda, dünyanin birçok ülkesinden turistler görüyoruz. Ayrica, Avrupa Birligi’nin aldigi tüm olumsuz kararlara ragmen de, gurbetçilerimiz, kendi memleketlerini ziyaret etmekte kararli oldular. Yogun bir çalisma döneminden sonra gurbetçilerimiz, bir aylik tatillerini en kaliteli sekilde ülkemizde degerlendirmek için ellerinden geleni yapiyorlar” ifadelerini kullandi.

"Çesme’nin taninirligi yurt disinda da artti"

Turizm cenneti Çesme’nin taninirliginin arttigina da dikkat çeken Demir, "Çesme, popülerligini ülke disina tasimis durumda. Türkiye’de, 81 il içerisinde Çesme’yi tanimayan neredeyse yok. Artik Avrupa’da, Amerika’da da Çesme’nin taninirligi artti. Hatta Japonya ve Çin’den de turist almaya basladik. Turizm merak ile basliyor. Verdigimiz hizmet kalitesi ile Çesme’deki turizmi en iyi sekilde gelistiriyoruz. Konuklarimizdaki memnuniyeti de yukarilara tasiyoruz" seklinde konustu.



"Doluluk oraninin yüzde 50’nin üzerinde olacagini tahmin ediyoruz"

Eylül ayi rezervasyonlarinin da memnun edici boyutta oldugunu açiklayan Demir, "Eylül ayinda da rezervasyonlarimiz yüzde 50-60’lari bulmus durumda. Su anda eylül ayinin ortasina kadar olan süreçte yüzde 60’lari görüyoruz. Okullarin erken açilmasi, rezervasyonlarda biraz azalmayi gösteriyor. Ama tabi ki çocuklarimiz okullarini çok özledi. Okullarin açilmasi gerekiyor. Dolayisi ile eylül ayinda da, ekim ayinda da doluluklarimizin yüzde 50’nin üzerinde olacagini tahmin ediyoruz" diyerek sözlerini tamamladi.

"Sezon, yüzde 90-95 bandinda devam ediyor"

ÇESTOB ve ETIK Baskan Yardimcisi Orhan Belge de yaptigi açiklamada, iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, "Sezon, haziran ayinin ortasindan itibaren hizli bir sekilde gelisti. Su anda, 2019 yilinin rakamlarini yakalama yönünde büyük bir avantaj yakaladik. Tabi bunun nedenleri var. Geçen sene korona virüsünün en yogun oldugu yildi ve otellerimiz belli aylarda kapaliydi. Sezon geç açildi. Asi henüz bulunmamisti. O zor günlerin ardindan asi bulundu, insanlar asilandi. Simdi insanlar neredeyse dördüncü asilarini yaptiracaklar. Turizm çalisanlarina asi önceligi verildi.

Bu büyük avantaj oldu. Çalisan personelimizin asilarini yaptirdik. Genel olarak baktigimizda, 2020 kayip bir yil. 2021, özellikle 20 Haziran’dan sonra, temmuz ve agustos aylarinda, yüzde 90-95 bantlarinda seyrediyor. Su anda da öyle devam ediyor" diye konustu.



"Eylül ayi rezervasyonlari her an degisebiliyor"

Eylül ayi rezervasyonlarinin da artarak devam ettigini ifade eden Belge, "Eylül ayi, su an için yüzde 60-65 bandinda. Eylül ayina daha 10 gün var. 10 gün içerisinde bu rakamlar daha da artacaktir. Geçen seneden alistigimiz bir sey var; 3 gün kala rezervasyonlar yapiliyor. Eskiden öyle degildi. Herkes 1-2 ay sonrasini planliyordu. Simdi planlayamiyor. Rezervasyonlarimiz her an degisebiliyor" seklinde konustu.



"Misafirlerimiz pandemi kurallarina uyuyorlar"

Pandemi döneminde insanlarin çok sikildigini, çogu sektörün yara aldigini belirten Belge, "Biz turizmciler olarak en az yara alan sektörlerden birisiyiz. Turizme ekonominin jeneratörü diyebiliriz. Jeneratörün besledigi dallar da ayni anda ilerleyip, eski gücünü yakalamak zorunda. 2020 yilinda çok geriye dogru gidildi. Bu, sadece Türkiye’de degil, bütün dünyada böyle oldu. Çesme özelinde söyle bir durum var; temmuz ve agustos ayinda inanilmaz bir kalabalik yasadik. Ama insanlarimiz, misafirlerimiz, bizim çok fazla söylememize gerek kalmadan mesafe, hijyen, maske kurallarina uyuyorlar" ifadelerini kullandi.

"Ülkemiz turizm açisindan avantajli"

Çesme’de, 2019 yili rakamlarini yakalayacaklarini düsündügünü ifade eden Belge, "Umarim bundan sonra artik dogal bir afet yasamayiz. Yanginlar, seller ile tüm ülkenin cani yandi. Insanlar hayatini kaybetti. Bir daha olmamasini diliyoruz. Ülkemizin turizm açisindan, diger Avrupa ülkelerine göre bir avantaji var, bizdeki ilgiyi, yemek lezzetini, dogal güzelligini, Avrupa’da tatile gidenler bulamadiklarini söylüyorlar. Bu da Türkiye’nin turizm açisindan ne kadar önemli bir yerde oldugunu gösteriyor" diye konustu.

Kaynak: İHA