Kiliçdaroglu Açiklamasi 'Siginmacilari Davul Ve Zurnalarla Ülkelerine Ugurlayacagiz'

58. Ulusal 32. Uluslararasi Haci Bektas Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’ne katilan CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, “Çabamiz siginmacilarin ülkelerinden ayrilmalarina neden olan kosullari ortadan kaldirmaktir. Davullarla zurnalarla ülkelerine ugurlayacagimiz günleri mutlaka basaracagiz” dedi.

Kiliçdaroglu Açiklamasi 'Siginmacilari Davul Ve Zurnalarla Ülkelerine Ugurlayacagiz'
Hacibektas ilçesine gelen CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, Haci Bektas Veli Külliyesi içerisinde bulunan kabrini ziyaret etti. Külliyeyi gezen Kiliçdaroglu ve beraberindeki heyete yetkililer bilgi verdi. Kiliçdaroglu daha sonra 58. Ulusal 32. Uluslararasi Haci Bektas Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri programina katildi.

Burada konusan Kiliçdaroglu, Islam’in bazi çevrelerce kendi çikarlari dogrultusunda yorumlaninca sorunlarin ortaya çiktigini ifade ederek, “Biliyoruz ki iyi bir insan olarak kalabilmenin, yasayabilmenin temeli ahlaktir. Bu baglamda Haci Bektas, Mevlana, Yunus Emre gibi erenler Anadolu’daki en önemli temsilcileridir. Ahlakli olmak vicdanli, adaletli olmanin yoludur. Dinimiz, baris, kardeslik, akil dinidir. Ancak üzülerek ifade edeyim ki bugün Islam cografyasi terörün merkezine dönüsmüs durumdadir. Sorunlarimizin bedeli güzel dinimiz degildir. Ancak güzel dinimiz bazi çevrelerce ve kendi çikarlari dogrultusunda yorumlaninca sorunlar ortaya çikmaktadir. Bu sorunlari çözmek zorundayiz. Bu baglamda adaleti yeniden ögrenmeliyiz, paylasmayi yeniden ögrenmeliyiz. Bu süreci önce kendimizi onararak baslamaliyiz. Haci Bektas’tan ögrendigimiz gibi kul hakki yemeden yasamaliyiz” dedi.



“Mültecileri davullarla zurnalarla ülkelerine ugurlayacagimiz günleri mutlaka basaracagiz”

Mültecilere irkçilikla yaklasmanin yanlis oldugunu, onlarin ülkelerine davul ve zurnalarla göndermeyi basaracaklarini kaydeden Kiliçdaroglu, “Batinin Islam dünyasinda yasanan siddeti Islamofobi olarak tanimlamasini kiniyoruz. Islam dünyasinda yasanan siddeti inanç ya da din üzerinden degil, insan haklari üzerinden elestirmek gerekir. Böyle davrandigimizda inanca saygiyi gösterirken evrensel durusu da göstermis oluruz. Dogru olan da budur. Ülkemizdeki mültecilere karsi irkçilik yapmadan yaklasmaliyiz. Çabamiz; siginmacilarin ülkelerinden ayrilmalarina neden olan kosullari ortadan kaldirmaktir. Davullarla zurnalarla ülkelerine ugurlayacagimiz günleri mutlaka basaracagiz. Bugün Irak’ta, Suriye’de, Afganistan’da, Yemen’de, Libya’da ‘Islam adina’ ve ‘Allah Allah’ diyerek birbirini öldüren Müslümanlar var. Üzülerek söylüyorum ki istatistiklere göre savas ve açlik nedeniyle aci çeken çocuklarin yine büyük bölümü Müslüman çocuklari. Bu perisanligin, adaletsizligin liyakatli yöneticiler akilci politikalarla önüne geçebilir. Ihtiyacimiz olan huzur, güven ve kardeslik duygusudur. Mutlulukla söylüyorum ki, ülkemiz bunu bugün büyük ölçüde basardi. Bu ülkemiz için yeni bir dönemdir” diye konustu.

Kaynak: İHA