Malezya'da Kral'in Bugün Yeni Basbakani Atamasi Bekleniyor

Malezya'da Muhyiddin Yasin'in basbakanliktan istifasinin ardindan Malezya Krali Sultan Abdullah Sah'in meclis çogunlugunu saglayabilecegini düsündügü bir milletvekilini bugün basbakan olarak atayabilecegi bildirildi.

Ülke basininda yer alan haberlerde, Malezya Krali'nin yeni basbakanin atanmasina yönelik kararini, bugün eyalet sultanlariyla yapacagi görüsmenin ardindan vermesinin beklendigi kaydedildi.

Kraliyet sarayi Istana Negara'dan ise konuya iliskin bir açiklama yapilmadi.

Basindaki haberlerde, Kral'in büyük ihtimalle eski Basbakan Muhyiddin'in hükümetindeki Basbakan Yardimcisi Ismail Sabri Yakub'u göreve atayacagi öngörülüyor.

Malezya Krali, Ismail Sabri'nin basbakanligini destekledigi öne sürülen 114 milletvekiliyle dün bir araya gelmisti

Anayasal monarsiyle yönetilen Malezya'da hükümetin istifasi veya meclis çogunlugunu kaybetmesi durumunda Kral, çogunlugu saglayacagini düsündügü bir milletvekilini basbakan olarak atama veya erken seçim ilan etme yetkisine sahip.

- Muhyiddin Yasin'in istifasi

Görevine 1 Mart 2020'de baslayan Malezya Basbakani Muhyiddin, iktidar partilerinden Birlesik Malay Ulusal Örgütünün (UMNO) hükümete destegini çekmesi ve eylülde yapilacak güven oylamasinda Meclis çogunlugunu elde edemeyecegi öngörüldügü için 16 Agustos'ta Malezya Krali Sultan Abdullah Sah'a istifasini sunmustu.

Malezya Krali, Muhyiddin'in istifasini kabul etmis ve Meclis çogunlugunu saglayacak yeni basbakan belirlenene kadar Muhyiddin'i "geçici basbakan" atamisti.

Basbakan adayinin hükümet kurulabilmesi için 222 sandalyeli parlamentoda en az 111 milletvekilinin destegini almasi gerekiyor.

UMNO, Malezya Islam Partisi (PAS) ve Muhyiddin'in baskanligini yaptigi Malezya Birlesik Yerli Partisi (BERSATU) basta olmak üzere toplam 114 milletvekili Ismail Sabri'yi basbakan olarak destekliyor.

Muhalefetten de 100'ün üzerinde milletvekilinin ise ana muhalefet lideri Enver Ibrahim'i destekledigi biliniyor.

Kaynak: AA