ABD Baskani Biden Açiklamasi 'Afgan Ulusal Güçlerinin Tamamen Çökmesi Beklenmedik Bir Seydi'

Biden, Taliban ile yaptiklari anlasma uyarinca, Amerikan pasaportunu gösteren ABD vatandaslarina Taliban'in havalimanina kadar güvenli geçis imkani sagladigini söyledi.

ABD Baskani Joe Biden, Afgan güvenlik güçlerinin kisa süre içinde çözülmesini kimsenin beklemedigini, Kabil'de ortaya çikan tablonun bu hizli çöküsün sonucunda ortaya çiktigini savundu.

ABD Baskani Biden, Beyaz Saray'da düzenledigi basin toplantisinda, Afganistan'daki son durumu ve devam eden tahliye operasyonundaki tabloyu degerlendirdi.

Biden, ABD'nin Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani üzerinden ülkedeki Amerikalilari, ABD'ye destek olan güvenlik taramasindan geçmis Afganlari ve diger bazi 3. ülke vatandaslarini tahliye operasyonundan övgüyle bahsetti.

Kabil'de 6 bin civarinda ABD askerinin görev yaptigini anlatan Biden, "Bu operasyon, tarihteki en zor hava tahliye operasyonlarindan biridir." ifadesini kullandi ve son rakamlara göre 14 Agustos'tan bu yana ülkeden çikarilan kisi sayisinin 13 bini geçtigini belirtti.

- Taliban, ABD'lilere güvenli geçis sagliyor

Biden, Taliban ile yaptiklari anlasma uyarinca Amerikan pasaportunu gösteren ABD vatandaslarina Taliban'in havalimanina kadar güvenli geçis imkani sagladigini vurguladi.

"Taliban ile tahliye operasyonu konusunda yakin temas halindeyiz." diyen Biden, ABD askerlerine veya operasyona müdahale etmeleri halinde en hizli ve güçlü sekilde karsilik vereceklerini Taliban'a birçok kez ilettiklerini sözlerine ekledi.

Geride, Afganistan'dan ayrilmak isteyen hiçbir ABD vatandasini birakmayacaklarini kaydeden Biden, 31 Agustos'tan sonra da ülkede asker bulundurup bulundurmayacaklari sorusuna "Zamani gelince degerlendirecegiz." diye yanit verdi.

Biden ayrica, gerekmesi halinde havalimanina gelememis ancak gelmek isteyen Amerikalilar için "kurtarma operasyonlari" da yapabileceklerini ifade etti.

Afganistan'da bazi DEAS yanlilarinin hapishanelerden (Taliban tarafindan) saliverildigini iddia eden Biden, Kabil Havalimani etrafinda muhtemel terör tehditlerine karsi tedbirler aldiklarini da belirterek, "Bu arada sunu da söylemek lazim, Afganistan'da DEAS ile Taliban birbirlerine yeminli düsmanlar." dedi.

- Afgan ordusunu ve yönetimini suçladi

ABD Baskani Biden, Taliban'in ülkede kontrolü bu kadar hizli saglamasina iliskin ABD'nin hatali bir istihbarat degerlendirmesi yapip yapmadigina iliskin bir soruya ise topu Afgan yönetimine atarak su yaniti verdi:

"Biz her ne kadar Taliban ile Doha'da irtibat halinde olsak da Afgan ulusal güçlerinin tamamen çökmesi beklenmedik bir seydi. Eger Afgan güvenlik güçleri Kabil kusatildiginda savassalardi çok farkli bir hikaye olurdu. Ama ortak kanaat Afgan güvenlik güçlerinin böyle çözülmeyecegi, ülkeyi terk etmeyecegi ve silahlarini birakmayacagi yönündeydi, ancak böyle oldu."

Biden, Taliban'in bundan sonraki eylemlerine bakarak bir yol haritasi çizeceklerini ve gelecek hafta çevrim içi yapilacak G7 zirvesinde müttefikler olarak ortak bir politika belirlemeye çalisacaklarini dile getirdi.

ABD'nin Afganistan'da El Kaide'yi yok ettigini ve Usame bin Ladin'i öldürerek misyonunu tamamladigini savunan Biden, "Eger ülkeden çekilme karari almasaydik oraya 1 Mayis'tan sonra daha fazla asker göndermemiz gerekecekti. Bu askerlerimizin bazilari belki de orada hayatini kaybedecekti. Peki ne için?" diyerek ABD'nin artik Afganistan'da ulusal çikarinin kalmadigini ifade etti.

ABD'nin terörle mücadelede daha nokta atisi hedeflere yogunlasacagini anlatan Biden, görüstükleri müttefiklerinin de ABD'nin Afganistan'dan ayrilma stratejisinden sikayetçi olmadigini savundu.
Kaynak: AA