Tunus'ta Nahda Hareketi, Demokratik Geçis Sürecine Geri Dönüs Için Taviz Vermeye Hazir

Tunus'ta Nahda Hareketi Partisi, erken seçime gitmek de dahil olmak üzere demokratik geçis sürecine geri dönülmesi için tavizler vermeye hazir oldugunu belirtti.

Nahda Yürütme Ofisi üyesi ve milletvekili Muhammed el-Kumani, AA muhabirine yaptigi açiklamada, partinin lideri Rasid el-Gannusi'nin de açikça ifade ettigi gibi Tunus'ta demokratik geçis sürecine geri dönmek için gereken tavizleri vermeye hazir olduklarini ifade etti.

Ülkedeki krizin çözüm asamasina girdiginin söylenebilmesi için bazi taleplerin yerine getirilmesi gerektigini söyleyen Kumani, ilk olarak Meclis'in yeniden faaliyete geçmesi, ikinci olarak ise yeni hükümeti kurmasi için ulusal bir sahsiyetin görevlendirilmesini istediklerini aktardi.

Kumani, Nahda'nin, ülkenin kisa sürede erken seçime hazirlanmasiyla ilgili çözümlerin bulunacagi ve seçim kanunu ile siyasi adimlarin tartisilacagi bir siyasi diyaloga açik oldugunu ve bu konuda esnek davranacagini dile getirdi.

Kumani, Cumhurbaskani Kays Said'in ülkenin içinde bulundugu sosyal, ekonomik ve saglik alanindaki krizleri çözmek için anayasanin 80. maddesine dayandigini söyleyerek aldigi kararlarin üzerinden bir hafta geçmesine ragmen ortada bir yol haritasi olmadiginin görüldügünü kaydetti.

Askeri yarginin milletvekillerine dönük gözalti kararlarina da atifta bulunan Kumani, mevcut krizlerin çözümünde kanun ve anayasaya baglilik konusunda endiseleri oldugunu aktardi.

- Tunus'ta ne olmustu?

Tunus'ta 25 Temmuz'da hükümet ve muhalefet partilerine yönelik yüzlerce kisinin katilimiyla protestolar gerçeklestirilmis, çikan olaylarda basta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldirilar düzenlenmisti.

Tunus Cumhurbaskani Kays Said de Meclisin tüm yetkilerini dondurdugunu, milletvekillerinin dokunulmazligini askiya aldigini, mevcut Basbakan Hisam el-Mesisi'yi azlettigini ve kendi atayacagi bir basbakanla yürütmeyi devralacagini duyurmustu.

Said, kendisini bassavci ilan ederek yarginin alanina da müdahale etmisti.

Hükümete yönelik bu darbe girisiminin ardindan askerler Tunus Meclis Baskani ve Nahda Hareketi Lideri Rasid el-Gannusi ile beraberindeki milletvekillerini meclise almamisti.

Cumhurbaskani Kays Said'in kararlari üzerine halki barisçil mücadeleye çagiran Gannusi, yasal bir dayanagi bulunmayan bu adimin bir "darbe" oldugunu vurgulamisti.

Said ise tarihi bir sorumluluk üstlendigini, aldigi kararlarin anayasaya uygun oldugunu ifade ederek, bunu "darbe" olarak nitelendirenlerden "hukuk derslerini gözden geçirmelerini" istemisti.

Kaynak: AA