Berke Enerji, HES Ile Ilgili Çikan Haberlere Cevap Verdi

Berke Enerji, sel afetinin yasandigi Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde ‘HES kapaklarinin açildigi ya da patladigi’ seklindeki haberlerin dogru olmadigini açikladi.

Berke Enerji, HES Ile Ilgili Çikan Haberlere Cevap Verdi
Berke Enerji’den yapilan yazili açiklamada, “Karadeniz Bölgesinde meydana gelen sel felaketinin ardindan Zülfikarlar Holding bünyesindeki Tesla Enerji’nin bir istiraki olan Berke Enerji lisansiyla Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki Ezine çayi üzerinde faaliyet gösteren hidroelektrik santraline iliskin bazi medya kuruluslarinda haberler yayinlanmistir. Bilgiye degil varsayimlara dayandirilan bu haberler üzerine kamuoyunu dogru bilgilendirme ihtiyaci hâsil olmustur. Bölgede gerçeklesen asiri yagislar sonucu hidroelektrik santralinin kapaginin patlayarak sele yol açtiginin belirtilmesi hiçbir sekilde gerçegi yansitmamaktadir. Bozkurt’taki santral su depolamasi olmayan regülatör tipi bir hidroelektrik santraldir. Yani açilabilecek veya ani gelen suyun siddetiyle patlayacak bir kapagi bulunmamaktadir” dedi.

4 metre yüksekligi, 7 metre derinligi ve 12 metre uzunluguyla savakli bir yapiya sahip olan santralin ardinda tutulan suyun miktarinin sadece 45 bin metreküp kadar oldugu belirtilen açiklamada, “Bu miktar Bozkurt ilçe merkezinden yüksek debi ile 5 saat boyunca akan suyun yaklasik 10 binde birine tekabül etmektedir. Esine tarihte az rastlanir siddette yagislara bagli olarak gerçeklesen dogal afet sonrasinda saha ekiplerimizden gelen bilgiler DSI, Kastamonu Valiligi ve Enerji Bakanligi ile düzenli olarak paylasilmistir. Acimiz büyük. Yasanan sel felaketinden dolayi hayatini kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yakinlarina bas sagligi dileriz”
Kaynak: İHA