Karadeniz Somonu Ihracatinda Yüzde 385 Artis
Dogu Karadeniz Bölgesi’nden 2021 yilinin ilk 7 ayinda 16 bin 250 ton Karadeniz Somonu ihracati gerçeklestirildigi ve bunun karsiligi 90 Milyon 316 bin 827 dolar döviz girdisi saglandigi belirtildi. Ihracatinin bir önceki yila oranla miktarda yüzde 385 ve degerde de yüzde 474 oraninda arttigi kaydedildi.

"2021 yilinin ilk 7 ayinda 16 bin 250 ton karsiligi 90 Milyon 316 bin 827 dolar döviz girdisi saglandi"
Katilimci firmalar ve su ürünleri sektöründeki kurum/kuruluslarin temsilcilerinin de katilimiyla gerçeklestirilen proje açilis toplantisinda degerlendirmelerde bulunan Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi (DKIB) Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Ahmet Hamdi Gürdogan, su ürünleri sektörünün Dogu Karadeniz Bölgesinde son yillarda hizli bir gelisme gösterdigini söyledi.
Özellikle bölgede belli bir asamaya kadar tatli suda yetisen ve daha sonra denizlerde kurulu kafeslere aktarilarak burada 3 Kg’a kadar büyütülen Gökkusagi Alabaligina (Karadeniz Somonu) kalite ve lezzetinden dolayi yurtdisindan çok büyük talep geldigini belirten Gürdogan, “2021 yilinin ilk 7 ayinda 16 bin 250 ton karsiligi 90 Milyon 316 bin 827 dolar döviz girdisi saglanan Karadeniz Somonu ihracati bir önceki yila oranla miktarda yüzde 385 ve degerde de yüzde 474 oraninda artti” dedi.
Su Ürünleri UR-GE projesinde yer alan firmalarla birlikte, Karadeniz Somonunu uluslararasi bir marka haline getirmeyi amaçladiklarini, proje ve diger kaynaklardan olusturulacak bütçe ile Karadeniz Somonu ve bölgedeki diger su ürünlerinin ihracatini çok daha yüksek rakamlara ulastiracaklarini ifade eden Gürdogan, Karadeniz Somonu’nun uluslararasi piyasalarda tanitimina yönelik gerek fuar katilimlari ve gerekse diger etkinliklerle dünya sofralarinda daha çok yer almasini amaçladiklarini belirtti.
"Deniz ve tatli sularda balik yetistiriciliginde ÇED raporunun talep edilmemesini istiyoruz"
Tüm dünyada son yillarda saglikli beslenme trendlerinin yayginlasmasi nedeniyle balik tüketimine yönelik yogun bir talebin olduguna vurgu yapan Gürdogan, sunlari söyledi:
“Karadeniz Somonuna yurtdisindan çok büyük talep var. Bunun için de kafes yetistiriciliginin artirilmasi gerekiyor. Ancak yapilan tüm çalismalara ragmen bürokrasi asamalarinda çok büyük engellemelerle karsilasan ihracatçimiz yatirim yapmaktan cayar bir duruma getirildi.
‘Denizdeki kafeste yetisen baligin çevreye zarari var’ diye ÇED raporu istenmesi temel fikralarina dahi konu olabilecek bir durum. Balikçiliga iliskin ilgisi ve bilgisi olmayan kesimlere görüs sorularak süreçlerin tikanma noktasina gelmesi nedeniyle bu güzide sektöre zarar veriliyor. Bu durum, kasitli olarak bölgenin gelismesini istemeyen kesimlerin bir oyunu. Kafes üretimine karsi çikan kesimlerin konuyu iyice arastirarak bugün ülke ihracatinin yarisindan fazlasini balik ihracatindan elde eden ve bütün kiyi seridini somon yetistirilen kafeslerle donatan Norveç’in nasil dünya piyasalarina hakim oldugunun göz önünde bulundurulmasi gerekiyor. Deniz ve tatli sularda balik yetistiriciliginde ÇED raporunun talep edilmemesi ve mevzuatta bu yönde degisiklik yapilmasi için konuyu Sayin Cumhurbaskanimiza arz edecegiz.”
Dogu Karadeniz Bölgesinde Gökkusagi Alabaligi-Karadeniz Somonu yetistiriciliginin daha çok gelistirilmesi için birlik olarak her türlü destegi saglayacaklarini ve amaçlarinin öncelikle ürünlerin ileri derecede katma degerli ürün olarak üretilip ihraç edilmesini saglayacak sekilde bir ortak isleme tesisi kurulmasi oldugunu belirten Gürdogan, devam eden süreçte ise Trabzon’a bir Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kazandirmayi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
