Irk Köpek Besleyenlere Kisirlastirma Ve Kayit Zorunlulugu

Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpek irklarina çikan kanunla kisirlastirma, mikro çip ve kayit zorunlulugu getirildi.

Irk Köpek Besleyenlere Kisirlastirma Ve Kayit Zorunlulugu
Konuya iliskin Erzincan DKMP’den bilgilendirme paylasimi yapildi. Kayit altina alinan tehlikeli köpekler park, sokak, cadde ve kalabalik alanlarda agizliksiz ve tasmasiz gezdirilmesi yasaklanirken, kurallara uymayanlara para cezasi kesilecek. Elinde cins köpek bulunduranlarin kayit ve kisirlastirma süresi de 6 ay olarak belirlendi.

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanununda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun 14.07.2021 tarihli ve 31541 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi. Söz konusu yeni düzenlemenin geçici 3’üncü maddesinin ikinci fikrasina göre; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunlarin melezlerini bahse konu Kanun yürürlüge girinceye kadar sahiplenmis olanlardan, kanunun yürürlüge girdigi tarihten (14.07.2021) itibaren alti aylik süre içinde hayvanlarini kisirlastiran ve buna dair belgeyle birlikte bakanliga basvurarak kaydettirenler hakkinda idari yaptirim hükümleri uygulanmayacagi hükme baglanmistir.

Bu dogrultuda 14.07.2021 tarihinden önce sahiplenilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türleri veya bunlarin melezleri sahiplerince veteriner fakültelerinde veya veteriner kliniklerinde kisirlastirilarak, tarim il ve ilçe müdürlükleri veya veteriner kliniklerinde mikroçip uygulanmasini müteakip hayvanin kisirlastirildigina dair belge ile birlikte bakanliga Ev Hayvani Kayit Sistemi’ne (PETVET) tarim il-ilçe müdürlükleri veya veteriner klinikleri tarafindan kaydedilecek. Kayit altina alinan bu tür irklarin da sokak, park ve kalabalik yerlerde agizlik ve tasma zorunluluguna uymak zorunda kalacak. Kurallara riayet etmeyen hayvan sahiplerine ilkinde 11 bin TL ceza kesilecek. Ayni kurali ikinci ihlal de ise 11 bin TL para cezasi ve hayvanina el koyulacak.

Madde 15 - 5199 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

"Geçici Madde 3 - 14 üncü maddenin birinci fikrasinin (1) bendi uyarinca, tehlike arz eden hayvanlarin belirlenmesine iliskin Bakanlikça yapilacak düzenleme yürürlüge konuluncaya kadar; Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunlarin melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren, barindiran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunlarin ülkemize girisini, satisini ve reklamini yapana hayvan basina on bir bin Türk lirasi idarî para cezasi verilir. Bu hayvanlara el konulur ve bu hayvanlar belediyeler tarafindan hayvan bakimevine götürülür.

Birinci fikra kapsamina giren hayvanlari bu madde yürürlüge girinceye kadar sahiplenmis olanlardan, maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren alti aylik süre içinde hayvanlarini kisirlastiran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanliga basvurarak veri tabanina kayit ettirenler hakkinda, birinci fikrada veya 28’inci maddenin birinci fikrasinin (j) bendinde öngörülen idari yaptirim hükümleri uygulanmaz. Kisirlastirma islemi için maddenin yürürlüge girmesinden önce gebe kalmis hayvanlarin dogum yapmasi, yavrularin dört aylik olmasi beklenir. Bu hayvanlarin ölümü halinde Bakanliga bilgi verilir ve kayittan düsürülür.

Kisirlastirilan ve kayit altina alinan bu hayvanlar kayit belgesiz, agizliksiz ve tasmasiz olarak dolastirilamaz, halkin yogun olarak bulundugu yerler ile çocuk oyun alanlari ve parklarina sokulamaz. Agizlik ve tasma takma zorunlulugu ile halkin yogun olarak bulundugu yerlere ve çocuk oyun alanlari ve parklarina girme yasagi maddenin yürürlüge girmesiyle birlikte uygulanmaya baslanir. Bu fikra hükümlerine aykiri hareket edenlere, on bir bin Türk lirasi idarî para cezasi verilir. Bu fikrada belirtilen yasaklara aykiriligin tekrari halinde, idarî para cezasi verilir ve hayvanlara el konulur ve hayvan, konulabilecegi bakimevi bulunan en yakin belediye tarafindan hayvan bakimevine götürülür.

Bu madde kapsaminda hayvan sahibi olanlar, hayvanlarini en yakin bakimevine birakabilirler. Bu hayvanlarin sokaga terki halinde otuz bin Türk lirasi idarî para cezasi verilir.

Yerel yönetimler tarafindan kurulan hayvan bakimevleri, bu madde uyarinca teslim edilen hayvanlari kabul etmek zorundadir.

Bu Kanun uyarinca çikarilacak yönetmelikler, Kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren alti ay içinde yürürlüge konulur."
Kaynak: İHA