Iran'in Bagdat Büyükelçisi 'Suudi Arabistan Ile Büyükelçiliklerin Açilmasini Müzakere Ettiklerini' Söyledi

Iran'in Bagdat Büyükelçisi Irec Mescidi, Suudi Arabistan ile karsilikli olarak büyükelçiliklerin açilmasini müzakere ettiklerini belirtti.

Iran devlet televizyonuna ait Arapça yayin yapan Al Alam kanalina konusan Mescidi, Tahran ile Riyad arasinda Irak'in ara buluculuguyla Bagdat'ta yapilan müzakerelere iliskin bilgi verdi.

Iran ile Suudi Arabistan arasinda Bagdat'ta yapilan müzakerelerin Iran'daki hükümet degisikligi nedeniyle durdugunu aktaran Mescidi, "Iran ile Suudi Arabistan arasinda Irak'ta birkaç tur görüsme yapildi. Müzakerelerin konusu büyükelçiliklerin açilmasiydi. Bu müzakerelerin yeni asamalarinin da sürecegini ümit ediyorum." ifadelerini kullandi.

Ingiliz Financial Times gazetesi, Iranli ve Suudi Arabistanli yetkililerin 9 Nisan'da Bagdat'ta dogrudan görüsmeler yapmak üzere bir araya geldigini iddia etmisti. Ardindan Mescidi, 20 Nisan'da yaptigi açiklamada, Irak'in ara buluculugunda Tahran ile Riyad arasinda görüsmeler yapildigini dogrulamisti.

- Iran- Suudi Arabistan iliskileri ne zaman koptu?

Suudi Arabistan'da, 2 Ocak 2016'da aralarinda Sii din adami Nimr el-Nimr'in de oldugu 47 kisi "terör" suçlamasiyla idam edilmisti.

Idamlara tepki gösteren Iranli yetkililerin birbiri ardina yaptigi açiklamalardan sonra Suudi Arabistan'in Tahran Büyükelçiligi ve Meshed kentindeki konsolosluk binalari göstericiler tarafindan atese verilmisti.

Bu olaylardan sonra, Mart 2015'te baslayan Yemen'deki iç savas nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasindaki diplomatik iliskiler tamamen kesilmisti.

Kaynak: AA