Hitit Üniversitesi, Çorum Leblebisi Için 'Standart Kalite Parametreleri' Belirledi

Hitit Üniversitesince yapilan çalisma ile Çorum leblebisi için standart kalite parametrelerinin olusturuldugu bildirildi.

Üniversiteden yapilan yazili açiklamaya göre, Çorum Belediyesi ve Hitit Üniversitesi ortakliginda yürütülen "Çorum Için Bir Projem Var" projesi kapsaminda, Hitit Üniversitesi Ögretim Görevlisi Hakan Apaydin tarafindan "Meshur Çorum Leblebisinde Farkli Kavurma Kosullarinda Olusan Fiziksel ve Kimyasal Degisimlerin Belirlenmesi" konulu arastirma projesi hayata geçirildi.

Arastirma kapsaminda, kentteki farkli satis noktalarindan alinan leblebi numuneleri laboratuvar ortaminda incelendi.

Açiklamada ifadelerine yer verilen Apaydin, arastirma sonucunda nohudun Çorum leblebisine dönüstürülmesi sürecinde üreticilerin isini kolaylastiracak bazi parametreler belirlediklerini bildirdi.

Bu parametrelerin kentteki üreticilerle paylasilacagini aktaran Apaydin, sunlari kaydetti:

"Çalisma kapsaminda ölçülebilir kalite parametre degerlerini belirledik. Leblebilerin kirilganlik, sertlik ve renk degerleri, numerik olarak belirlenerek leblebiye ölçülebilir kalite parametreleri olusturduk. Böylece üreticiyi kendi üretimini sürekli takip edebilir hale getirdik. Hangi sicaklikta ve sürede çalisilirsa hangi degerlerin olustugu ortaya konulmus oldu. Bir üretici, üretim yaptiginda bu parametreleri dikkate alarak kendi ürününü standart kalitede çikarabilecek."

Kaynak: AA