Peru, Venezuela Hükümeti Ile Muhalefet Arasindaki Diyalog Sürecine Destek Verecegini Açikladi

Peru Disisleri Bakani Hector Bejar, Venezuela hükümeti ile muhalefet arasinda yapilmasi beklenen müzakere sürecine katkida bulunmaya hazir olduklarini söyledi.

Peru basininda çikan habere göre, Venezuela'ya yönelik tek tarafli yaptirimlarin kaldirmasi gerektigini vurgulayan Bejar, "Venezuela hükümeti ile muhalefet arasindaki ihtiyaç olan diyaloga katkida bulunmayi amaçlayan her türlü girisimi destekliyoruz." dedi.

Bejar, ülkede özgür, adil ve demokratik seçimlerin yapilmasi için taraflarin anlasmaya varabileceklerini belirterek, "Bu diyalogun, ayni zamanda Venezuela halkinin yasam kosullarini etkileyen, ekonomik yaptirimlarin kaldirilmasina da hizmet etmesi gerektigini düsünüyoruz." ifadesini kullandi.

Meksika'nin ev sahipliginde, hükümet ile muhalefet arasinda baslamasi beklenen diyalogun iyi haber oldugunu dile getiren Bejar, ülkesinin uluslararasi toplumun destegini gerektiren bu tarz girisimlere tam destek vereceginin altini çizdi.

Meksika Devlet Baskani Andres Manuel Lopez Obrador, 6 Agustostaki açiklamasinda, Venezuela hükümeti ile muhalefet arasinda yapilmasi beklenen müzakerelerin ülkesinde gerçeklestirilecegini duyurmustu.

- Maduro diyaloga hazirim demisti

Devlet Baskani Maduro, 23 Temmuz'daki açiklamasinda, tüm konularin ele alinmasi için muhalefet ile diyalog masasinda bulusabileceklerini söylemisti.

Maduro, konuya iliskin olarak 13 Mayis'ta yaptigi açiklamada da Ulusal Meclis'in (AN) eski baskani ve muhalif lider Juan Guaido ile ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda görüsmeye hazir oldugunu ifade etmisti.

Guaido da ABD yaptirimlarinin kademeli olarak kaldirilmasi karsiliginda uluslararasi gözlemcilerin denetiminde ülkede "özgür ve adil" bir seçim takviminin belirlenmesi, yeni tip koronavirüs asilarinin temin edilmesi ve tüm siyasi tutuklularin serbest birakilmasi gibi taleplerde bulunmustu.

Kaynak: AA