Bursa'da Yerel Medya Temsilcilerine 'Çok Kanalli Yayincilik' Sistemi Anlatildi

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi ile Medya Dernegi'nin yürüttügü Yerel Medya Bulusmalari Projesi kapsaminda, Bursa'daki yerel medya temsilcilerine "Çok Kanalli Yayincilik" sistemi hakkinda bilgi verildi.

Medya Dernegi Baskani ve Takvim gazetesi yazari Ekrem Kiziltas, Daily Sabah Genel Yayin Yönetmeni Ibrahim Altay, Lacivert ile Sabit Fikir dergileri Genel Yayin Yönetmeni Mustafa Akar ve Daily Sabah Gazetesi Editörü Can Kazancioglu, Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi'nde kentteki gazetecilerle bir araya geldi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi Bursa Bölge Müdürü Ali Fuad Gölbasi, etkinlikte yaptigi konusmada, programin 19 bölge müdürlügü basta olmak üzere ülke genelini kapsayacak sekilde uygulanacagini söyledi.

Gölbasi, projenin amacinin, ana akim medya ile yerel medya temsilcilerini bir araya getirmek, medya teknolojileri alaninda ortaya çikan gelismeleri paylasmak, basta "Çok Kanalli Yayincilik" olmak üzere yerel medyanin ulusal düzeyde basari göstermesini mümkün kilacak anlayislari ve organizasyon biçimlerini tartismak, yerel medya kuruluslarini ziyaret edip yerinde gözlemler yapmak ve yerel medyanin karsilastigi sorunlari temsilcilerinden dinleyip Iletisim Baskanligina sunulmak üzere 2021 Yerel Medya Raporu'nu hazirlamak oldugunu bildirdi.

Moderatörlügünü Mustafa Akar’in üstlendigi oturumda konusan Ekrem Kiziltas, ulusal medyanin büyümesi ve dijitallesme çagina ragmen yerel medyanin öneminin devam ettigini vurguladi.

Bursa'nin yerel medya bakimindan güçlü illerden biri olduguna dikkati çeken Kiziltas, merkezde 12, toplamda 21 gazetenin yayin yaptigini, Basin Ilan Kurumu verilerine göre 209 kayitli çalisanin bulundugunu, bu kisilerden 133'ünün basin kartinin oldugunu aktardi.

Kiziltas, Kovid-19 salgini döneminde yapilan bir arastirmanin sonuçlari hakkinda bilgi vererek, 1,5 yillik süreçte basili medyaya verilen reklam karsiligi 380 milyon lira iken, dijital medyaya yönelik reklamlarin tutarinin 2 milyar 800 milyon lira oldugunu, yerel medyanin da bu reklam payindan yararlanmak için kendisini yenilemesi gerektigini belirtti.

Basin Ilan Kurumunun Türkiye genelindeki gazete ve gazetecilere dair verileri paylasan Kiziltas, su ifadeleri kullandi:

"Buna göre, Türkiye'de 997 genel, bölgesel ve yerel olmak üzere, buralarda 6 bin 969 kisi çalisiyor. 3 bin 260'inin sari basin karti var. Tabii burada baska bir istatistik görmüstüm, çok ilgi çekici. 6 bin 969 kisiden iletisim fakültesi mezunu olanlarin sayisi 1108 ve diger fakültelerden mezun olup medyada çalismayi tercih edenlerin sayisi 1228, yüksek lisans ve üstü mezunlarin sayisi 94, ilk, orta ve lise mezunlarin sayisi ise 3 bin 619."

Ibrahim Altay ise dijital çagla artik özel kalan bir medya kurulusunun olmadigini, bunun yerel medya için bir firsat oldugunu dile getirdi.

Ayrica Altay, yerel medya kuruluslarinin, basili ve dijital kismi koordineli bir sekilde yöneterek hem okuyucu kazanabilecegini hem de reklam geliri elde edebilecegini sözlerine ekledi.

Can Kazancioglu da "Çok Kanalli Yayincilik" sitemi hakkinda teknik bilgiler vererek, çok kanalli yayinciligin geleneksel medyanin gittikçe dijitallesen dünyada adapte olmasini hedefleyen bir çalisma oldugunu bildirdi.

Kaynak: AA