Avustralya'nin Melbourne Kentinde Kovid-19 Yasaklari Uzatildi

Avustralya'nin Melbourne kentinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyanti bulasini önlemek için uygulanan tam kapanmanin bir hafta daha uzatildigi açiklandi.

Victoria Eyalet Basbakani Daniel Andrews, eyaletin baskenti Melbourne'da düzenledigi basin toplantisinda, son 24 saatte yaklasik 41 bin 500 testin sonucuna göre Kovid-19'a yakalanan 20 kisiden 15'nin karantinada oldugunu ancak 5 yeni vakanin kaynagini arastirdiklarini belirtti. Andrews, 12 Agustos gece yarisi son ermesi planlanan tam kapanmanin 19 Agustos gece yarisina kadar uzatildigini bildirdi.

Yasaklarin devam etmesinin Melbourne'da yasayanlar açisindan zor olacagini bildiklerini ancak Delta varyantina karsi tam kapanmanin gerekli oldugunu savunan Andrews, "Bugün hükümet kabinesi toplandi ve saglik müstesarinin tavsiyesiyle ne yazik ki (tam kapanmayi) yedi gün daha, gelecek persembe 23.59'a kadar uzatmaya karar verdik." ifadelerini kullandi.

Tam kapanma kurallari uyarinca, alisveris, egzersiz, tibbi bakim almak ve vermek, çalismak, Kovid-19 asisina ve testine gitme disinda evden çikislar yasak. Alisveris ve egzersiz için disari çikanlarin da bu ihtiyaçlarini evlerine 5 km mesafedeki yerlerde görmeleri gerekiyor.

Avustralya'daki eyaletler arasinda, Delta varyantinin en fazla etkili oldugu eyalet olan Yeni Güney Galler'in (NSW) baskenti Sydney'de, Kovid-19'a yakalanan 2 kisinin daha hayatini kaybettigi açiklandi.

Son 24 saatte 344 kisinin daha Kovid-19'a yakalandigini açiklayan NSW Eyalet Saglik Müstesari Dr. Kerry Chant, yasamini yitiren 30'lu ve 90'li yaslardaki erkek hastalarin Kovid-19 asisi yaptirmamis oldugunu söyledi.

Öte yandan tam kapanmanin 28 Agustos'a kadar yürürlükte oldugu eyaletteki vaka sayilarinda artisin sürmesi üzerine, yasaklarin kapsadigi bölgelerin genisletilmesi bekleniyor.

Avustralya Federal Saglik Bakanliginin verilerine göre Kovid-19'un ilk kaydedildigi 25 Ocak 2020'den bu yana virüse yakalanan 37 bin 277 Avustralyalidan 945'i hayatini kaybetti.

Ülkedeki 6 bin 601 aktif vakadan 64'ü yogun bakimda olmak üzere 445 kisinin hastanedeki tedavileri devam ediyor.

Kaynak: AA