Atik Yönetimi Tartisilacak
Marmara Belediyeler Birligi tarafindan düzenlenen Marmara Urban Forum (MARUF) 1-3 Ekim tarihleri arasinda online olarak gerçeklesecek. Ekim ayinda gerçeklesecek forumun önemli gündem maddelerinden biri de teknolojik kolayliklar olacak.
Marmara Belediyeler Birligi tarafindan düzenlenen Marmara Urban Forum (MARUF) 1-3 Ekim tarihleri arasinda online olarak gerçeklesecek. Yerel yönetimlerin sorumlulugunda olan tüm konular toplantiya katilacak ulusal ve uluslararasi yetkililer tarafindan tartisilacak. Bunlardan biri de atik yönetimi ve teknolojinin bu hizmetlere nasil uygulanacagi meselesi olacak.
Atik yönetim sirketi Evreka yerel yönetimlere çözüm önerilerini sunacak. Sirketin Kurucu Ortagi ve CEO’su Umutcan Duman, atik toplama ve atik yönetimi konusunda akilli sistemlerin önemine dikkat çekti. Sektör içerisinde teknolojinin sagladigi firsatlari yakalamanin bu alanda gelisimi ve degisimi gözlemleyebilmek adina önemli bir adim oldugunu vurgulayan Duman, “Bu noktada, her türlü atik için akilli atik toplama sistemlerinin kullanilmasi gerekiyor. Teknoloji ile otomasyon saglamak ve merkezi kontrol elde etmek atik yönetimi sektörüne yeni bir boyut kazandiracaktir” dedi.
Duman, atik ayristirma ve geri dönüsüm tesislerinin gelistirilmesinin de geri dönüsüm potansiyelini artiracagini belirterek, "Özetle, akilli sistemlerin güncel atik yönetimi sürecine entegre edilmesi hem atik yönetimi problemlerini ele almak hem de toplum sagligini iyilestirmek için masaya yatirilmasi gereken mühim konularin basinda gelmektedir” diye konustu.
Atik yönetim sirketinin bu konuda yerel yönetimlere pek çok çözüm sundugunu anlatan Duman, sözlerini söyle tamamladi: “Tasarladigimiz yüksek teknoloji ile konteyner doluluk oranlarini ölçüyor, çöp toplama sürecinin dogru planlandigindan ve yönetildiginden emin oluyor ve sürece dahil olan her operasyonun optimizasyonunu sagliyoruz. Ihtiyaca göre özellestirdigimiz farkli sistemler ile kaynak yönetimine yeni bir bakis açisi getiriyoruz. Ayrica, tasarladigimiz teknoloji içerisinde yer alan yapay zeka ile gerekli öngörülere ulasabiliyor ve dogru planlama ile atik üretiminden bertarafina kadar tüm süreci maksimum verim ile yönetebiliyoruz. Bizim veri toplama ve isleme sürecimiz, sektörde ’heat map’ olarak bilinen isi haritalari araciligi ile yürütülüyor. Bu isi haritalarini kullanarak hangi bölgede, hangi günlerde ve saatlerde ne kadar atik üretilecegini öngörüyoruz. Ayrica, elde edilen veriler ile toplama frekansi, vardiya planlama çalismasi ve çöp toplama planlama çalismasi gibi kritik görevleri yönetebiliyoruz. Spesifik görev yönetiminin yani sira envanter kontrolü ve yönetimi, dinamik rota optimizasyonu gibi verimlilik açisindan önemli birçok operasyonu, gerçek zamanli veriye dayanarak yönetme firsati sunuyoruz”.