ABD'de Bir Cami Iran Yaptirimlarina Takilan Çinilerini Geri Istiyor

ABD'nin Virginia eyaletinde bir cami, Biden yönetiminden Iran'dan getirilen ancak havalimaninda yaptirimlari ihlal ettigi gerekçesiyle el konulan çinilerin geri verilmesini istedi.

ABD basininda yer alan habere göre, eyaletin kuzeyinde yer alan caminin yeni bir cami insaatinda kullanilmak üzere Iran'dan gelen çinilerine Dulles Havalimani'nda Iran yaptirimlarina takildigi iddiasiyla el konuldu.

Manassas Camisi Imami Abolfazl Nahidian yaptigi açiklamada çinilerin yeni bir caminin insaatinda kullanilmak üzere Iran'in Kum kentinden haziranda gönderildigini söyledi.

Çinilerin hediye oldugunu ve dolayisiyla para ödenmedigini belirten Nahidian, buna ragmen havalimaninda çinilere ABD'nin Iran'a yaptirimlari yüzünden gümrük memurlarinca el konuldugunu ifade etti.

Daha önce hiçbir sorun yasamadan Iran'dan çiniler aldigini söyleyen Nahidian, Gümrük ve Sinir Koruma Dairesinin kendisini çinilerin Iran'a geri gönderilmesi ya da imha edilmesi gerektigine dair mektupla bilgilendirdigini belirtti.

Nahidian, Kur'an'dan ayetlerle süslenmis çinilerin imha edilmesi fikrinin "rahatsiz edici" oldugunu söyleyerek Biden yönetiminden Iran yaptirimlarina takilan çinilerin camiye teslim edilmesini istedi.

Amerikan-Islam Iliskileri Konseyi Baskani Nihad Awad ise dini sanat eserlerine yaptirim uygulamanin "anlamsiz" oldugu ve çinilerin "kitle imha araci" olmadigi degerlendirmesinde bulundu.

Gümrük ve Sinir Koruma Dairesinden yapilan açiklamada ise ABD Hazine Bakanligi Yabanci Varliklar Kontrol Ofisinin (OFAC) Iran'a uygulanan yaptirimlar kapsaminda çinilerin ithal edilemeyecegini tespit ettigi ancak çinilerle ilgili nihai bir karar alinmadigi ifade edildi.

Kaynak: AA