Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Yanginlari Degerlendirdi

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli Mugla’nin Marmaris ilçesinde Beldibi Sehit Görkem Hasdemir Yangin Kontrol Merkezinde düzenlendigi basin toplantisinda yanginlarla ilgili degerlendirmede bulundu.

Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Yanginlari Degerlendirdi
53 ilde 270 orman yangini çiktigini 267sinin kontrol altina alindigini Aydin ve Mugla illerinde devam eden yanginlar ile mücadelenin yapildigini anlatan Bakan Pakdemirli, devam eden yanginlarda 15 uçak, 9 IHA, 64 helikopter, 1 insansiz helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 450 is makinasi ile 5 bin 350 personelin çalistigi bilgisini verdi.

"Yunanistan’in bizden talebi var"

Yunanistan’in uçak talebi ile ilgili olarak açiklamada bulunan Bakan Pakdemirli "Yunanistan’in bizden uçak talebi var. Biz de bu talebe olumlu bakiyoruz. Ihtiyaç fazlasi olan uçaklarla alakali geçici bir süre ile Yunanistan’a, komsumuza yardimci olma gayreti ile alakali Disisleri Bakanligimiz ile birlikte arkadaslarimiz çalisiyor. 2 tane 40 tonluk OGM’nin kullanmis oldugu Il-76 tip uçak hazirlanmis olup ilgili ülkenin disisleri protokolün hazirlanmasi dahilinde yola çikacak’’ dedi.



"Milas’ta termik santralin riski minimuma indi"

Milas’taki yanginlar ile ilgili olarak konusan Bakan Pakdemirli, ‘’Milas yangini ile alakali maalesef makilik alan böyledir. Makinin atesi aynen mese odunu gibi çok sert bir odundur iç içe yanan ve çam gibi yanip geçen bir odun olmadigi için halen mücadelemiz sürüyor. Termik santral ile alakali riskler minimize olmus vaziyette ama pesini birakmadigimiz, yol açip mutlaka atesin kalbine girip tamami ile söndürmemiz gereken bir yanginla karsi karsiyayiz. Bugün 3 kilometre daha fazla yol yapildi, Milas’ta termik santrale yakin kül baraji dedigimiz noktadan 3 kilometre kadar içeri girerek yanginin kalbine girmek maksatli ciddi bir çalisma bu çalismada artik birçok nokta ve odak ele geçirilmis vaziyette .Su anda bir odak daha var ona da ulasmak için yol yapim çalismalari devam ediyor. Orman yangininin buradaki Kemerköy Termik Santralinin olumsuz etkilememesi için de her türlü seritler olusturuldu. Her türlü tahkikat yapildi, üç ayri tahkikat yapildi ormanda, seyreltme çalismalari serit çalismalari bitirildi. Arazözler ile gerekli tedbirler alindi. Risk su an için minimize edildi. Ama atese ulasmadan ve sogutma faaliyetine baslamadan burasi için kontrol edildi diyemiyoruz. Durum düne göre bugün çok daha iyiye gidiyor. Insallah çok kisa bir sürede arkadaslardan iyi haber alabiliriz" dedi.



"Köycegiz’de yangin vadi içine hapsedildi"

Köycegiz yangini ile ilgili olarak Bakan Pakdemirli, "Köycegiz’de durum su an için yangin ormanlik alanda bir vadinin içinde içerisine hapsolmus vaziyette vadinin içerisinde bir yangin var ama kontrollü bir sekilde yaniyor hava unsurlari çalisiyor bunu da tamamen tahkim etmeden kontrol altina alindi diyemiyoruz" açiklamasinda bulundu.

Aydin’da baslayan yanginin rüzgar terslik yapmaz ise kontrol altina alinabilecegini belirten Bakan Pakdemirli, "Bozdogan’da ki gün içerisinde çikan bir yangin yayilma egilimi gösteriyor. Ancak rüzgarin istikrarsizlik göstermemesi durumunda da arkadaslarimizdan gelen bir bilgi bu yangini da kontrol altina alabilecekleri dair bilgi aldik" dedi.



"Orman hassasiyetimiz büyük"

Orman yanginlarinda çalisma prensiplerinden de bahseden Bakan Pakdemirli, "Birinci önleme yani orman yanginin çikmasini önleme, ikincisi eger çiktiysa söndürme, üçüncüsü de eger yangin gördüyse bu alan yangin gören alani birlikte etme çalismalari bizim için son derece önemli. Bu kapsamda ihbar alinan yanginlara 1600 kisilik ekibimiz hazir. Yangin müdahale ekipleri sezon öncesi egitimlerini aldilar. Orman köylülerine yanginlara ilk müdahale için 4 bin 162 su tanki bu sezon öncesi dagitildi. Yanginlar hakkinda askeri birliklere de egitimler verildi.

Hava ve kara kuvvetleri ile de yanginlar konusunda çok ciddi bir koordinasyonumuz var. Su ana kadar da yangin görevlisi olarak 13 bin 339 kisiye gönüllülük egitimi verildi.

Su anda da bu gönüllerin bir kismi sahada çalisiyor. Bu egitimleri daha kapsamli hale getirecegiz. Özellikle gönüllü tarafindan emniyetli bir sekilde ormana girebilmelerini saglayacak yanginlarla mücadelede gönüllerin de kullanabilecegi mekanizmalar devreye giriyor" diye konustu.



"Yanan alanlarimizda hasar tespit çalismalari devam ediyor"

Açiklamasina hasar tespit çalismalarindan bahsederek devam eden Bakan Pakdemirli; "9 Il, 26 ilçe, 180 köyde 7 bin 735 çiftimizin son hasar tespiti yapildi. Yapilan son hasar tespite göre 53 bin 735 dekar ekili dikili alan, 609 dekar sera, 403 büyük bas, 4 bin 452 küçük bas ,7 bin 822 arili kovan, 2 bin 167 tarimsal yapi zarar gördü. Tarim alanlarinda bedelsiz tohum ve yemler temin edilecektir. Gelen hasar ihbarin 479 Antalya basi çekiyor. 9 milyon lira ilk etapta ödeme yapilacak. Antalya ve Mugla’ya hayvan telefleri ödenmesi için 14 milyon para gönderildi. Bir an önce ödemeleri hizli baslayacak. Bu konularla ilgili detaylari Il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirler. Tamami hibe olmak üzere büyük ve küçükbas hayvan ile ari kovanlari ödenecektir. Yangindan etkilenen çiftçilerimizin kredileri hasar tespit ile müracaat etmekle ertelenecektir "dedi.



"Çam bali için yeni alanlar açilacak"

Mugla Çam Bali’nin dünya ve Türkiye için çok önemli olduguna vurgu yapan Bakan Pakdemirli, "Su ana kadar tespit edilen 4 bin 500 arili kovan maalesef zarar gördü. Sahadaki arkadaslarimizla hasar tespitler devam ediyor. Türkiye’nin merkezi olan Mugla Çam Bali üretim alanlarinda yaralar sarilacaktir. Aricilara kovan destegi saglanacaktir. Çam bali üretimi için Milli Parklar sinirlari açilacak ve aricilarimiz konaklayabilecektir" dedi.

Kaynak: İHA