(Özel) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz, 'Bulastirma Zincirini Kiracak Önlemler Almak Zorundayiz'

Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Simsek Yavuz, salginin seyrine iliskin konustu. Yavuz, “Hizla çogalacak, bu rakam artacak, agustos çok daha sikintili görünüyor. Bulastirma zincirini kiracak önlemler almak zorundayiz” dedi.

(Özel) Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz, 'Bulastirma Zincirini Kiracak Önlemler Almak Zorundayiz'
Korona virüsle mücadelede vaka sayilari yeniden günlük 20 binleri geçerken Saglik Bakani Fahrettin Koca, salginla mücadelede asinin önemine dikkat çekerek asi olmayan milyonlarca kisiyi asiya davet etmisti. Asisiz vatandaslarin oraninin yüksek olmasi ve varyantlarin etkisiyle pozitiflik oraninin yükselmesi salginda yeni bir pik ihtimalini gündeme getirirken Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serap Simsek Yavuz, salgina iliskin Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

“Infeksiyonun bulasmasini engelleyecek oranda asilama orani yok”

Salgina iliskin konusan Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Mikrobiyoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Serap Simsek Yavuz, “Halen enfeksiyonun bulasmasini engelleyecek oranda toplumda bir asilama orani yok. Halen maskemizi takmaliyiz halen kalabalik ortamlara girmemeliyiz, açik havada bile olsa kalabalik ortamda yakin temastan kaçinmaliyiz. Hele ki asisizsak bunlarin hiçbirini yapmamaliyiz. Çok riskli bir dönemdeyiz. Delta varyanti dedigimiz varyant gerçekten çok bulasici, böyle kritik bir dönemdeyiz. Önümüzdeki günler biraz sikintili olacak gibi görünüyor. Eylül ekimden çok agustostan kaygiliyim. Eylül ekime kadar asi oranimiz baya artacak diye tahmin ediyorum. Su andakinden 2 kat belki 3 kat kadar artmasini bekliyorum. Agustos’ta su andaki yüzde 30’luk toplum bagisikligi oranimizla bu enfeksiyonun yayilmasini kesemeyiz. Agustos çok daha sikintili görünüyor benim açimdan bu hizla giderse on günde bir ikiye katlanacak enfeksiyon orani” dedi.

“Hizla çogalacak, piki agustosta yasayacagimizi tahmin ediyorum”

Salginda önemli bir noktaya gelindiginde ifade eden Prof. Dr. Yavuz, “Su an gerçekten kritik bir noktadayiz, aslinda asisizlarin salgini haline geldi bu salgin. Türkiye’de de dünyada da hastalananlarin büyük çogunlugunu su anda asisizlar olusturuyor. Ölenlerin neredeyse tamami asisizlardan olusuyor. Asilanmak salginin hizini kesmek açisindan da çok kritik. Hizla çogalacak, bu rakam artacak yani agustos ayi tehlikeli bir ay oluyor bu durumda. Hem asimiz düsük hem hizli yayilan bir varyant var elimizde, bu piki agustosta yasayacagimizi tahmin ediyorum. Yeterince insani asilarsak eylül ekimden daha ümitliyim. Bulastirma zincirini kiracak önlemler almak zorundayiz. Ya asi olacak bu insanlar, hayir ben asi olmuyorum diye israr ediyorsa o zaman da mutlaka test yaptirarak belirli yerlere girmesi gerekir diye düsünüyorum. O nedenle böyle uygulamalara geçmemiz gerekecek gibi gözüküyor. Hastalik var mi yok mu göstermek için PCR testini kullanmalari gerekecek. Buna ihtiyaç oldugunu düsünüyorum. Asisizsa bir insan ve toplu bir ortama girecekse en azindan PCR testinin negatif oldugunu göstermesi gerekir. Yoksa baska türlü bu kadar bulasici bir virüsle basa çikmamiz mümkün degil” diye konustu.



“Önce okullar açilmali, en son okullar kapanmali”

Salginda en son kapatilacak alanlarin okullar oldugunu belirten Prof. Dr. Yavuz, sözlerini söyle sürdürdü, “Bizim esas önceligimiz okullar olmali su an, okullari açmak için elimizden ne geliyorsa yapmamiz gerekiyor. Bu çocuklarin bir gün daha egitimden uzak kalacak durumu kalmadi her anlamda. Bunun için de yazdan itibaren hazirlik yapmak gerekiyor. Çocuklarda da asi yapilabilir, belli yas gruplarina inebilir. Çünkü ruhsat aldi çocuklarda da belirli yas gruplarinda birincisi o olabilir. Ikincisi okullarda test yapmak, hizli testlerle. Test disinda okulda alt yapinin iyilestirilmesi, havalandirma sistemlerinin nasil olacaginin belirlenmesi. Bir kisitlamadan sonra ilk açilmasi gereken sey okullar olmali son kapanmasi gereken sey okullar olmali. Bizde maalesef böyle olamadi, bir elestiri olarak kendimize yapmamiz gerekiyor. Biz de genellikle ilk okullar kapatildi en son okullar açildi gibi oldu. Önümüzdeki süreçte bunu böyle yapmamamiz gerekir. Önce okullar açilmasi en son okullar kapanmali”

"Basvuran hasta sayisi katlanarak da artiyor her geçen gün”

Prof. Dr. Yavuz, “Istanbul gerçekten su anda enfeksiyon orani çok artti, biz kendi kurumumuzda da görüyoruz. Hem test pozitiflik orani çok artti hem basvuran hasta sayisi katlanarak da artiyor her geçen gün. Delta etkisi bu, agustos ayimiz zor geçecek gibi görünüyor. Tam asililar, tam asili olan insanlarla görüsürken maske kullanmayabilirler. Iki doz CoronaVac arkasindan BioNTech olmus ya da iki doz BioNTech olmus olanlara tam asili diyoruz. Yerli asiyi beklemenin bir anlami yok gerçekten bunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim. Sonuçta elimizdeki asilar da son derece etkili ve güvenli. Mesela Sinovac da inaktive virüs asisi bizim asimiz da Sinovac türü bir asi. Elimizde yerli asi olmasi çok çok büyük bir avantaj olacak bizim için, çok destekliyorum ama su anda yerli asiyi beklemek için çok akillica bir zaman degil. Su an ilk buldugunuz asiyi olmaniz gerekiyor. Bilim dünyasi bu salginin grip gibi olacagini öngörüyor” ifadelerine yer verdi.

“Öneriler içinde hangilerini hangi zaman uygulayacaklari konusunda bilgim yok”

Dünya Saglik Örgütü’nün salginla ilgili önerdigi önlemler oldugunu belirten Yavuz, “Ne gibi kisitlamalarin yapilmasi gerektigiyle ilgili tavsiyeleri var, aslinda biz bunlari öneriyoruz zaten ama salginin yönetimi tabi ki hükumette. Hükumetin tarzi daha degisik oluyor, bu öneriler içinde hangileri hangi zaman uygulayacaklari konusunda bilgim yok. Bir önce asisini olsun insanlar. Salgin maalesef su anda kötü bir asamaya girmis durumda Türkiye’de” dedi.

Kaynak: İHA