MÜSIAD Izmir, Prof. Dr. Cevat Aksit'i Agirladi

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Izmir Subesi, video konferans yöntemi ile gerçeklestirdigi "Islam’da Ticaret Prensipleri ve Haksiz Rekabet" konulu "Irfan Sohbeti" programinda, Islam Hukuku Profesörü Cevat Aksit’i agirladi.

MÜSIAD Izmir, Prof. Dr. Cevat Aksit'i Agirladi
MÜSIAD Izmir Baskani Bilal Saygili, 28 Temmuz’da baslayan ve birçok ilde yasanan orman yanginlarinin herkesin cigerini yaktigini, bu felaketin bir an önce son bulmasini temenni ettigini ifade ederek konusmasina basladi.

Saygili, “Pandemi sartlarina ragmen üyelerimizin kisisel gelisimini arttiran faaliyetlere devam ediyoruz. Ilim ve dava insani Prof. Dr. Cevat Aksit Hocayi özellikle Kanal 7 televizyonundaki sohbetlerinin müdavimiydik. Bugün kendisini agirlamaktan müstefit oluyoruz. Hocamiz, sohbet ve programlariyla milletimizin Islâm’i sarih ve dogru bir sekilde ögrenmesine çok büyük katkida bulunmustur" diye konustu.



"Aslinda dünya düzeni degismiyor kendisini güncelliyor"

Bilal Saygili, "Biz inaniyoruz ki Allah-ü Teala’nin yaratmis oldugu en önemli rizik kapilarindan birisi de ticarettir. Insanlar arasi iliskilerde ticari hayatin daha saglikli yürümesi, kazancin helal yoldan temin edilmesi ve Islâmî prensiplere uygun olarak ticaretimizin sürdürülmesi büyük öneme sahiptir. Bir Müslüman helal yoldan sermaye sahibi olabilir; ama istiflemeyi getiren servet sahibi olmasi dogru degildir. Ihsan suurunu kaybetmeden isar ahlâki ile çalismak vazifemizdir. Yasadigimiz pandemi sonrasinda ’Yeni Dünya Düzeni kuruluyor’ klisesi kendini dogrulamiyor. Aslinda dünya düzeni degismiyor kendisini (update-upgrade ediyor) güncelliyor. Görünen o ki küresel nizam enstrümanini degistirmekte, dijital bir düzen insa etmekte ve sosyal hayatimizdan tutun da dini hayatimiza kadar her türlü dünyada kapitalist sistem kendini güncelleyip inançlarimizi test etmekte ve yeniden tanimlamaya çalismaktadir. Inanarak, gayret ve mücadele ederek ülkemiz ve tüm insanlik için hayirli çalismalar gerçeklestirebilecegimize inaniyorum. Bizler yüksek ahlâkimizi, ileri teknolojimizi ve yükselen Türkiye mottomuzu kaybetmeden yolumuza devam etmeliyiz. Anadolu’nun manevi kalkinmasi için hayatini vakfeden âlim, arif, mütefekkir, güzel insan Mehmet Zahit Kotku Hazretlerini de bu vesile ile rahmetle yâd ediyorum" dedi.



"Peygamberimiz ’rizkin onda dokuzu ticarette’ diye buyurarak ticareti tesvik etmistir"

Prof. Dr. Cevat Aksit, "Islâm’da Ticaret Prensipleri ve Haksiz Rekabet" konulu sohbetinde sunlara degindi: "Allah-u Teala yeryüzünde yarattiklari için gerekli besin ve geçim vasitalari yaratmistir. Bu da Kur’an’da belirtiliyor; ancak Rabbimiz, insanin rizkina ulasmasi için çalisip kazanmasini sart kilmistir. ’Bilinsin ki insan için kendi çalismasindan baska bir sey yoktur.’ (Necm suresi 39) ayetinde bunu bildirmektedir. Tüm peygamberler çalisip kazanarak hayatlarini sürdürmüslerdir. Suayip (A.S.) hayvancilik yaparak ailesinin geçimini saglamis, Davud (A.S.) zirh yapmis, Zekeriya (A.S.) marangozlukla geçinmis, Isa (A.S.) basak toplamis, Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ticaretle ugrasmis, ücretle koyun gütmüs, Allah yolunda cihat ederek ganimetten pay almistir. Hz. Ebubekir (R.A.) kumas tacirligi, Hz. Ömer (R.A.) deve ticareti, Hz. Osman (R.A.) gida toptanciligi, Hz. Ali (R.A.) ücretle is görme yollariyla yasamlarini sürdürmüslerdir. Islâm’da çalisip kazanmak bize bildirilen mesru geçim yoludur. Allah (C.C.) mali kazanmak için de ticaret yolunu mesru kilmistir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ’rizkin onda dokuzu ticarette’ diye buyurarak ticareti tesvik etmistir."

"Kisacasi dürüst tüccar hayirli insandir"

Aksit, "Kur’an-i Kerim’de Allah, alisverisi yani ticareti helal kilip mesru eyledi; faizi haram kilip yasakladi. Ticaret malin ve paranin el degistirmesidir. Islam’da bu emredilmistir; çünkü para ve mal el degistirirse piyasada hareket olur, fert ve toplum bundan yararlanir. Bu nedenle Allah (C.C.) parayi ve mali halkin ihtiyaci varken satmayip depo etmeyi yasaklamistir. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) de karaborsaciyi lanetlemistir. Ayni temele dayali olarak parasini depo eden, çalistirmayana onun zekâtini vermesi emredilmistir. Gerçekten kisi ürettigi ya da satin aldigi mali baskasina satinca bundan baskalari da yararlanir. Birçok kisiye is ve çalisma imkâni verilmis olur. Refah herkese yayilir. Issizlik en aza iner, fakirlik ortadan kalkar. Bu topluma yararli olmak demektir. Islâm’da topluma yararli olan sirf kendine yararli olandan daha hayirli daha iyi insan olarak övülmüstür. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) ’Insanlarin en hayirlisi topluma en yararli olandir. O halde sen de onlara yararli ol.’ buyurmuslardir. Kisacasi dürüst tüccar hayirli insandir" seklinde aktardi.

Aksit, Islam’da ticaret prensiplerini anlatarak, daha sonra kendisine sorulan sorulari cevaplandirdi. Etkinlikte, Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse ve Izmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper birer selamlama konusmasi yapti. Programa bölge ve il müdürleri, STK’larin il temsilcileri ve MÜSIAD Izmir üyeleri yogun katilim gösterdi.
Kaynak: İHA