Kuzey Kore, Güney Kore-ABD Tatbikatlarina Karsi Saldiri Kapasitesini Güçlendirme Karari Aldi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kiz kardesi Kim Yo-jong'un, ABD ve Güney Kore’nin askeri tatbikatlarina karsi ülkesinin saldiri kapasitesini güçlendirme sözü verdi.

Kuzey Kore, ABD ile Güney Kore güçlerinin, 16-26 Agustos arasinda planlanan bilgisayar simülasyonlu tatbikati öncesinde 4 günlük ön tatbikata baslamasina tepki gösterdi.

Kuzey Kore liderinin kiz kardesi Kim Yo-jong, yaptigi açiklamada, ABD ile Güney Kore arasinda yürütülen askeri tatbikati "isgal provasi" olarak nitelendirdi ve ülkesinin saldiri kapasitesini güçlendirmek için daha hizli çalisacagini ifade etti.

Kuzey Kore’nin uyarilarina ragmen Güney tarafinin ABD ile tatbikat düzenleme kararina tepki gösteren Kim, bunun müttefik kuvvetleri "daha ciddi bir güvenlik tehdidi" ile karsi karsiya birakacak "aldatici davranis" oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Kim, yürütülen tatbikatlarin nükleer silahlanma konusundaki diyaloglarin devam etmesini öneren Joe Biden yönetiminin "riyakarligini" gözler önüne serdigini ve ABD kuvvetleri, güneyden asker ve silahlarini çekmeden Kore Yarimadasi'na istikrarli bir barisin gelmeyecegini belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kiz kardesi Kim Yo-jong, 1 Agustos'ta, ABD ile Güney Kore’nin düzenleyecegi ortak yillik askeri tatbikatin, Güney ile Kuzey Kore arasinda iyi iliski kurma umudunu baltalayacagi uyarisinda bulunmustu.

Kaynak: AA