Kürt Köyünde Türk Gelenegi Yasatiliyor

Mus Malazgirt ile Bitlis’in Ahlat ilçesi sinirlarini birlestiren eski bir Türkmen köyü olan Çukurtarla köyünde yapilan dügünlerde hem Kürtlerin hem de Türklerin gelenek ve görenekleri uygulaniyor.

Kürt Köyünde Türk Gelenegi Yasatiliyor
Türkmenlerin köyde Kürtler ile birlikte yasadiklari dönemde yaptiklari dügün gelenekleri günümüzde modern versiyonuyla icra edilmeye gayret ediliyor.

Köylerinde eski gelenekleri dügünlerinde sürdürmeye çalistiklarini belirten damadin babasi Kenan Cebe, “Eski zamanlarda gelin koca evine gelirken atla, traktörle getirilirdi. Simdilerde ise son model araçlari kullaniliyoruz. Dügünlerimizde bir tarafta Kürtlere özgü halay çekilirken, diger tarafta köyümüzde yasayan Türkmenlerden kalan testi kirma oyunu gelinlerimiz ve damatlarimiz tarafindan icra ediliyor” dedi.

Testi kirma oyunun nasil yapildigini belirten damadin Babasi Kenan Cebe, “Testi kirma oyunu bir Türk kina geceleri oyunundur. Testi kirma oyunu toprak bir testinin içerisine tüllere sarili para, seker ve çikolata gibi seyler doldurulur. Damat adayi bir sandalyeye oturur. Gelin elinde testiyi sallayarak damadin etrafinda oynar ve beklenmeyen bir anda testiyi yere atip kirar. Kirilan testide yere dökülen para ve sekerleri çocuklarimiz toplar” diye konustu.

Dügünlerini yillar önce köylerinde yasayan Türkmenlerin yaptiklari gelenekler ile icra etmeye çalistiklarini belirten damadin babasi Kenan Cebe, dügün salonlarinda pandemiden dolayi geleneklerini yapamadiklarini belirterek, "Yüz yilladir köyümüzde eski gelenekleri modernize olmus haliyle sürdürmeye gayret ediyoruz. Bizim köyümüzde yillar önce Türkmenler yasardi. Bizde yillar önce bu köye göç ettik ve Türkmenler ile birlikte yasadik. Suan köyünüzde iki Türkmen aile yasiyor. Bizler onlarin yaptiklari dügün gelenekleri ile büyüdük. Bende oglum Evren’i bu gelenekler ile evlendirmek istedim. Fakat pandemi yüzünden 2 yildir dügünlerini ertelemistik. Çok sükür kisitlamalar kalkinca bizde dügünümüzü yapmaya karar verdik“ dedi.

Atalarindan kalan gelenekleri sürdürecegini belirten Cebe, ”Cografyamizda Türkler ile Kürtlerin birlikte yasadiklari köylerimizde gelinlerimiz yeni evine girerken bardak, tabak ve su testisinin kirarlar. Bu gelenegimizde gelinin kirdigi bu sembolik esya, yeni evine girdigi zaman hem evindeki tüm esyalara kiymet vermesi hem de o evdeki tüm esyalarin ona feda oldugu anlamlarini tasiyor" seklinde konustu.

Dogu Anadolu Bölgesi basta olmak üzere Bitlis, Mus ve ilçelerinde de yasatilan bu yüzyillik gelenek, yillardir varligini sürdürmeye devam ediliyor. Batidaki dügünlerin birçogu salonlarda yapilirken, Malazgirt ilçesinde ise salon olmayisindan dolayi köy ev dügünleri yapiliyor.
Kaynak: İHA