Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy, Anafartalar Zaferi'nin 106'Nci Yil Dönümü Töreninde Konustu Açiklamasi

'Içeride ve disarida Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin yoluna tas koymaya, ilerleyisimizi engellemeye, bizi hedeflerimizden uzaklastirmaya çalisan herkes, tarihte daima oldugu gibi bugün ve gelecekte de hezimet ve hüsrana ugramaktan bir adim öteye geçemeyecektir' 'Topraklarimiza düsen her ates, devletimizin gücü, milletimizin birlik ve beraberligi karsisinda sönecek, vatandaslarimizin bütün yaralari sarilacak, topragimiz üzerindeki küller savrulup yerini yeniden yesile ve yasama birakacaktir'.

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Içeride ve disarida Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin yoluna tas koymaya, ilerleyisimizi engellemeye, bizi hedeflerimizden uzaklastirmaya çalisan herkes, tarihte daima oldugu gibi bugün ve gelecekte de hezimet ve hüsrana ugramaktan bir adim öteye geçemeyecektir." dedi.

Anafartalar Zaferi'nin 106'nci yil dönümü dolayisiyla Tarihi Gelibolu Yarimadasi'nda yer alan Conkbayiri'nda gerçeklestirilen tören, Çanakkale Valisi Ilhami Aktas, 2. Kolordu Komutani Tümgeneral Mustafa Oguz, Avustralya Askeri Atasesi Albay Richard Campbell, Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir tarafindan Atatürk Aniti'na çelenklerin birakilmasiyla basladi. Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasinin ardindan ve saygi atisi yapilarak Türk bayragi göndere çekildi.

Bakan Ersoy, törende yaptigi konusmada, Anafartalar Zaferi'nin her aninin, cesaret, metanet, inanç destani olan Çanakkale Savaslari'nin sanli bir sayfasi oldugunu söyledi.

Deniz ve kara mücadelesiyle yaklasik 9,5 ay süren Çanakkale Savaslari'nin, hem parçasi oldugu tarihi süreç içinde hem de 20'nci yüzyilin sekillenmesinde kader tayin edici bir özellige sahip oldugunu belirten Ersoy, su ifadeleri kullandi:

"Avrupa'da askeri ve siyasi ciddi degisimlerin sebebi olmus, Kurtulus Savasi'nin manevi mesalesi buradan bütün yurt sathina yayilmis, dünyanin dört bir yanindaki mazlum halklarin sömürge zincirlerini kirabileceklerine dair inançlarinin yesermesine zemin hazirlamistir. Hüseyin Avni, Mehmet Sefik, Ezineli Yahya Çavus, Yusuf Kenan gibi nice kahraman sayesinde bugün 'Çanakkale ruhu' hepimizin ortak manevi hazinesi olmustur. Onlar 1915'te Seddülbahir, Kumkale, Ariburnu, Kanlisirt, Anafartalar ve Conkbayiri gibi sayamayacagimiz daha pek çok mevzide kahramanca hayatini feda ederek ya da sinesinde onurla tasiyacagi yaralar alarak Çanakkale'yi Türk kimlik ve karakterinin timsali kilmislardir. Dünya döndükçe hatirlanacak ve daima ilham alinacaktir."

- "Adanmis bir ömrün gerçegi olarak dünya ve Türk tarihine Atatürk adiyla geçmistir"

Ersoy, Çanakkale'de elde edilen zaferin, baskent Istanbul'u kurtardigi gibi ayni zamanda vatan kurtaran, devlet kuran komutanlarin ve liderlerin dogmasina da vesile oldugunu vurguladi.

Komuta ettigi ve emir verdigi her askerin yüce ruh halini anlayarak özümseyen ve buna göre kararlar alarak önemli zaferlere imza atan komutanlar sayesinde Çanakkale'nin sükunetli bir vatan topragi oldugunu dile getiren Ersoy, sunlari kaydetti:

"Gögsüne sarapnel isabet ettigi halde 'Asker yaralandigimi duymasin' diyerek büyük bir metanet örnegi gösteren, kendi ifadesi ile 'ölümden daha agir bir sorumluluk' ile görev yaptigi Çanakkale'de 'Anafartalar kahramani' olan Gazi Mustafa Kemal, üstlendigi vazifeyi, 'Böyle bir sorumlulugu yerine getirmek basit bir is degildir. Fakat ben vatanim mahvolduktan sonra yasamamaya karar verdigim için kemali iftiharla bu sorumlulugu üstüme aldim' diyerek anlatmaktadir. O, hayati boyunca bagimsizlik ülküsüyle ve vatan topragina besledigi sevdasiyla en agir sorumluluklarin altina girmis, en zor kararlari alarak ve daima milletinin ruh haline tercüman olarak yeni bir istikbal yolu çizmis, verilmis bir unvan olmanin çok ötesinde adanmis bir ömrün gerçegi olarak dünya ve Türk tarihine Atatürk adiyla geçmistir."

Ersoy, 106'nci yil dönümünde Anafartalar Zaferi'nin ve Çanakkale'nin büyüklügünü tarifsiz bir gururla idrak ederken, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaslarini, Mehmetçikleri, aziz sehit ve gazileri bir kez daha rahmetle ve minnetle andigini dile getirdi.

Bakan Ersoy, sözlerini söyle tamamladi:

"Içeride ve disarida Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk milletinin yoluna tas koymaya, ilerleyisimizi engellemeye, bizi hedeflerimizden uzaklastirmaya çalisan herkes, tarihte daima oldugu gibi bugün ve gelecekte de hezimet ve hüsrana ugramaktan bir adim öteye geçemeyecektir. Yüreklerimize korku, umutsuzluk, yilginlik salabileceklerini sananlarin hepsi bu milletin bükülmez iradesi, boyun egmez karakteri karsisinda hezeyanlara bogulmaya mahkumdur. Topraklarimiza düsen her ates, devletimizin gücü, milletimizin birlik ve beraberligi karsisinda sönecek, vatandaslarimizin bütün yaralari sarilacak, topragimiz üzerindeki küller savrulup yerini yeniden yesile ve yasama birakacaktir. Bu duygu ve düsüncelerle, orman yanginlarinda vefat eden bütün vatandaslarimiza, vazifelerini bihakkin yerine getirme kararliligiyla alevlerin önüne set çeken, bu ugurda sehit olan bütün görevlilerimize Allah'tan rahmet, ailelerine bassagligi ve sabirlar diliyorum. Yaralilarimizin bir an önce sagliklarina kavusmalarini temenni ediyorum."

- "Geçit vermediginiz bu vatan emin ellerdedir"

Türk Silahli Kuvvetleri adina konusan Gelibolu 2. Kolordu Komutanliginda görevli Albay Hakan Tek de Çanakkale'de kazanilan zaferlerin, modern Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulusuna giden yoldaki gelismelerin bir kaynagi oldugunu belirtti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, üstün bir kumandan ve yetenekli bir asker oldugunu Çanakkale'de kanitladigini vurgulayan Tek, "Çanakkale'de devlesen, gönüllerimizde ebedilesen ve tarihin altin sayfalarinda destanlasan yüce kahramanlar, huzur içinde uyuyunuz. Geçit vermediginiz bu vatan emin ellerdedir. Ugruna hiç düsünmeden canlarini feda ettiginiz bagimsizlik ve özgürlügümüzün sembolü sanli bayragimiz, bu aziz vatan topraklari üstünde sonsuza kadar dalgalanacaktir." diye konustu.

Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ise Osmanli Devleti'ne yönelik Çanakkale Kara Harekati'nin, dönemin güçlü devletlerinin büyük umutlariyla yüklü olarak 25 Nisan 1915'te basladigini hatirlatti.

Itilaf Devletleri'nin taarruz gücünün, hücumda korkusuz, savunmada inatçi Türk askeri karsisinda kirildigini vurgulayan Kasdemir, "Tarihte bir kisinin, bir tümen komutaninin, üç ayri noktada böylesine genis etkilere sebep olacak davranislarda bulunmasi elbette çok nadirdir. 25 Nisan günü Anzak birliklerini basarisizliga ugratan, Anafartalar Çikarmasi'ni yenilgiye dönüstüren ve hemen ardindan Conkbayiri'nda parlak bir zafer kazanan Mustafa Kemal Atatürk ve askerleri, Birinci Dünya Savasi'nin belki de üç yil daha uzamasina neden olmuslardir." degerlendirmesinde bulundu.

Program, Kur'an-i Kerim tilaveti ve Il Müftüsü Sükrü Kabukçu'nun dua etmesiyle tamamlandi.

Törene, AK Parti Grup Baskanvekili Bülent Turan, Çanakkale Bogaz ve Garnizon Komutani Tugamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Belediye Baskanvekili Süleyman Canpolat ile kurum müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ile askeri yetkililer katildi.
Kaynak: AA