Düzce'de Bir Ilk

Düzce Üniversitesi Hastanesi Endoskopi Ünitesi Ekibi, Türkiye’de az sayida merkezde uygulanan Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD) islemini Düzce’de ilk kez uygulayarak 74 yasindaki hastanin kalin bagirsagindaki tümörü 30 dakika süren operasyonla alarak ayni gün taburcu edilmesini sagladi.

Düzce'de Bir Ilk
Sindirim sistemindeki erken evre kanserlerin ve poliplerin ameliyatsiz bir sekilde çikarilmasinda kullanilan bir yöntem olan Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD), Düzce’de ilk kez Düzce Üniversitesi Hastanesi Endoskopi Ünitesi’nde gerçeklestirildi.

74 yasinda N. S. isimli hastanin kolonoskopi taramasinda kalin bagirsaginda 3 santimetre çapinda erken evre tümör tespit edildi. Gastroenteroloji Bilim Dali Ögretim Üyeleri Doç. Dr. Serkan Torun ve Dr. Ögr. Üyesi Salih Tokmak, hastadaki kitlenin büyük olmasi nedeniyle konvansiyonel endoskopik tekniklerle bütün halinde çikarilmasinin mümkün olmadigina karar verdi. Ögretim Üyeleri, hastada bulunan kitleyi ESD islemi ile 30 dakika süren operasyonla tek parça halinde çikardi. Hastaya yapilan patolojik incelemede de lezyonun bütün halinde tamamen çikarilmis oldugu teyit edildi. Ameliyatsiz bir sekilde sagligina kavusan hasta, ayni gün taburcu edildi.

“Açik cerrahi girisimlerin yerini endoskopik uygulamalara birakti”

Doç. Dr. Serkan Torun, teknolojik gelismelerden en çok etkilenen branslardan bir tanesinin Gastroenteroloji oldugunu animsatti. Endoskopi teknolojisindeki ilerlemelerle dogru orantili olarak açik cerrahi girisimlerin yerini endoskopik uygulamalara biraktigini dile getiren Doç. Dr. Torun, “Endoskopik rezeksiyon teknikleri, sindirim sistemi kanalinin erken evre tümörlerinin tedavisinde cerrahiye alternatif olarak gelistirilmistir” diye konustu.

ESD yönteminin dünyada ilk kez Japonya’da uygulandigi bilgisini paylasan Torun, “Halen Japonya, Güney Kore ve Çin’de yaygin olarak, ABD ve Avrupa ile birlikte ülkemizde de nispeten yeni uygulanmakta olan ESD yöntemi ile yemek borusu, mide ve bagirsaklardaki erken evre kanserler ile kanser riski tasiyan kitlelerin cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavisi yapilabilmekte” dedi.



Zaman alici ve ekipman gerektiren bir islem

ESD isleminin konvansiyonel endoskopik yöntemlere göre zaman alici ve ekipman gerektiren bir islem oldugunu ifade eden Doç. Dr. Torun, “Bu tür islemleri gerçeklestirmek için yüksek çözünürlüklü Endoskop, Elektrocerrahi sistem, Endoskopik biçaklar, Karbondioksit ünitesi, Waterjet sistemi, Endoskopik silikon basliklar, Uygun enjeksiyon igneleri, Endoskopik koagülasyon forsepsleri, Endoskopik klips gibi gelismis donanim ve altyapi gereklidir. Bu vesile ile Hastanemize yüksek çözünürlüklü Endoskopi cihazi ve ilave Endoskopik cerrahi ekipmanlari kazandiran idarecilerimize tesekkür ederiz” ifadelerini kullandi.

Uzmanlik ve altyapi gerektiren özellikli islemlerin hastalarin il disina sevk edilmesine gerek duyulmadan hastanemizde basariyla gerçeklestirilmesinin gurur verici oldugunu ifade eden Düzce Üniversitesi Hastanesi Bashekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay da Gastroenteroloji Bilim Dali Ögretim Üyeleri Doç. Dr. Serkan Torun ve Dr. Ögr. Üyesi Salih Tokmak ile tüm endoskopi ünitesi ekibini tebrik etti.
Kaynak: İHA