271 Yillik Tabyanin Betonlarini Kestiler

Osmanli-Rus Savasi basta olmak üzere çok sayida savasta yikilmayan, halk arasinda ’borazanli tabya’ olarak bilinen 271 yillik Karadag Tabya’nin betonlari kimligi belirsiz kisi veya kisilerce kesildi.

271 Yillik Tabyanin Betonlarini Kestiler
Üzerindeki dinleme borusuyla düsmanlari püskürten tabya Kars’in savunmasinda kullanildi. Onlarca savasta yikilmayip ayakta kalan tabyanin demir aksamlarini çikarmak için pencere bloklarinin betonlarinin kesildigi görüldü.

Tabyanin bloklari adeta birbirinden ayrilmis vaziyette duruyor.

Kars’in en yüksek yerinde yapilan ve Kars Kalesi’nin kus bakisi görüldügü tabyanin her tarafi yikilmis, hemen hemen içerisinde kirilmamis beton aksami kalmamis durumda. Hiç kimsenin sahip çikmadigi, adeta kaderine terk ettigi Karadag Tabya için önlem alinmadigi takdirde betonlari kesilen ön duvarlari tamamen yikilacak.

“Buradaki tahribat en üst safhaya gelmis”

Tabyanin gözler önünde yok olduguna dikkat çeken vatandaslar, “Burasi Karadag Tabya, ‘Borazanli Tabya’ buradaki tahribat en üst safhaya gelmis. Betonlari bilinçli olarak kesmisler. Komple burayi uçuracaklar. Burasi definecilerin yeri olmus. Surayi komple uçuracaklar, bilinçli sekilde burayi kesmisler. Kesip duvari yikacaklar. Biran önce buraya el atilmasi lazim, çözüm bulunmasi lazim” dedi.



“Burada bir tarih yok ediliyor”

Tabyanin betonlarinin kesildigini ifade eden vatandaslar, “Arkamda korkunç bir manzara var. Yüzyillarca savaslara direnen Kars’in savunmasinda en etken rollerden birisini oynayan Karadag Tabya yani Borazanli Tabya arkamda gördügünüz pencerelerin demirlerini çikarmak için resmen betonlarini kesmisler. Kisa sürede bunlari koparacaklar. Burada bir tarih yok edilmek üzere, yetkililerin bir an önce buna çözüm bulmasi gerekiyor” diye konustular.

Kars Kalesi ile bütünlesen tabya, adeta can çekisiyor. Herhangi bir önlemin alinmadigi tabya adeta zamana direniyor. Kars’ta bulunan 46 tabya içerisinde en önemlisi olan Karadag Tabya’nin üzerindeki dinleme borazanlarindan biri de sökülerek götürüldü. Atatürk Mahallesi’nin üst kisminda bulunan birçok tabyadan biri olan Karadag Tabya, her geçen gün biraz daha yok oluyor. Hayvan barinagi olarak çobanlar tarafindan kullanilan 271 yillik tabya, kurtarilmayi bekliyor.
Kaynak: İHA