Türkiye'nin Drone Haritasi

ISTANBUL Savunma sanayi, haritalama ve sinema sektöründe yaygin kullanilan insansiz hava araçlari (drone) SHGM verilerine göre Türkiye’de kayitli 50.170 adet bulunuyor. Haziran ayi verilerine göre ülkede 522 bin kayitli IHA pilotu var.

Türkiye'nin Drone Haritasi
Ulastirma ve altyapi Bakanligi Sivil Havacilik Genel Müdürlügü’nün 2021 yili Haziran ayi verilerine göre Türkiye’de kayitli 50 Bin 170 insansiz hava araci ve 522 bin kayitli IHA pilotu bulunuyor. Hobi olarak drone uçuran vatandaslar ise uçus izni alma konusunda hizli çözüm bulmak istediklerini ve online sistemin yenilenmesini beklediklerini ifade ediyor. Türkiye’de yarislarda, sinema sektöründe, sinir güvenliginde, tarimsal ilaç ve gübreleme basta olmak üzere bir çok alanda dronelar kullanimi giderek artiyor. Türkiye’de agirliklarina göre 4 kategoriye ayrilan cihazlardan IHA-0 kategorisinde 48 bin 151, IHA-1kategorisinde bin 892 ve IHA-2 ile IHA-3 kategorilerinde 127 IHA bulunuyor. IHA-0 kategorisinde 164 bin 480 kisi sportif amatör ehliyete sahipken, 7 bin 488 kisi ise ticari ehliyete sahip. IHA-1 kategorisinde 330 bin 924 kisi sportif amatör ehliyete sahipken, 18 bin 654 kisi ise ticari ehliyete sahip. Türkiye’de SHGM sistemine kayitli en çok pilot 6 bin 740 kisi ile Istanbul’da bulunuyor. Ikinci sirasi ise Ankara 2 bin 738 pilot, üçüncü sirayi Izmir bin 365 pilot, dördüncü sirayi Antalya 828 pilot, besinci sirada ise Kocaeli 497 pilot ile yer aliyor.

500 GR ALTI DRONE IÇIN KAYIT ZORUNLULUGU YOK

Sivil Havacilik Genel Müdürlügü’nün IHA Talimatina göre 500 gr alti insansiz hava araçlari için kayit ve ehliyet zorunlulugu bulunmuyor. Ancak bu cihazlar ile yapilacak ticari uçuslarin 10 is günü öncesinden Genel Müdürlüge IHA Uçus Izni Talep Formu ile basvuru yapmalari gerekiyor. 500 gr alti IHA’larla sportif ve amatör amaçli gerçeklestirilecek uçuslar için Notam haritasindaki serbest bölgeler (yesil) alanlarin kullanilmasi gerektigi talimatnamede yaziyor. Yeni mevzuat çalismalarinda bu limitin 250 gr olarak belirlenmesi planlaniyor.

“SIVIL HAVACILIKTAN IZIN ALMAK ÇOK ZOR”

32 yil boyunca hobi olarak model uçak ve 10 yildir drone uçuran Mimar Murat Turna, “ Hobi olarak drone kullananlarin islerinin kötüye gittigini düsünüyorum. Hobi olarak drone kullananlar aslinda gönüllü olarak Türkiye’yi dünyaya tanitmaya katkida bulunuyorlar. Hobi olarak drone uçuranlarin artik bunu yapma sanslari kalmadi. Çünkü izinler gerçekten çok zor aliniyor. Benim önerim telefondan hizli bir sekilde izin alinacak bir aplikasyonun yapilmasidir. En azindan hobiciler nerede uçacaklarini bilirlerse daha üretken hale geleceklerini düsünüyorum. Hobi olarak yaptigimiz çekimler Dünya’nin önde gelen platformlarinda yayinlaniyor. Sivil havaciliktan izin almak çok zor. Üretken insanlar Türkiye’ye faydali olacaktir. Insanlarin üretkenlik konusunda önlerini açmaliyiz” dedi.



“ZIRAI ALANLARDA DRONE KULLANIMI POPÜLER OLDU”

Farkli is alanlarinda daha yaygin bir sekilde insansiz hava araçlari kullaniminin artacagini ifade eden DroneTürk Insansiz hava Araçlari Okulu’nun kurucusu Mustafa Kaçan, “ Bilinen alanlarin disinda biraz daha spesifik görevler var. Örnegin topragin altindaki materyalin ayristirilmasindan tutun bitki türlerinin sayimi, enerji hatlarinin bakim kontrolü, baz istasyonlari kontörlü gibi 145 farkli meslek sayabilirim. Kamuoyunda hobi ve fotografçilarin kullanimini yogun olarak görüyoruz. Son dönemde zirai alanlarda drone kullanimi popüler oldu. Türkiye bir tarim ülkesi ve verimliligi arttirmak için insansiz hava araçlarindan istifade etmek zorundayiz. 6 saat uçan IHA-2 kategorisindeki cihazlari daha farkli alanlarda kullanimini görecegiz” diye konustu.



“GÖNÜLLÜ OLARAK ÜLKEMIZIN TANITIMINI YAPIYORUZ ”

6 yildir hobi olarak drone uçuran Abdulkadir Payyu, “ Drone ile uçus yaparken ülkemizde izin konusunda oldukça sikinti yasiyoruz. Eskiden izin konusundan çok sikinti yasamiyorduk ama son zamanlarda izin konusunda online sisteme geçildikten sonra sikintilar yasiyoruz. Izin almak imkansiz derecesine yaklasti. Bu durum biz hobicileri üzüyor. Biz gönüllü olarak ülkemizin tanitimini yapiyoruz. Izin sistemi konusunda bir yenilik ve iyilestirme bekliyoruz. Bizim sivil havaciliktan beklentimiz uçus izinleri konusunda kolaylik saglamalaridir” diye konustu.



500 GR ÜSTÜ SISTEME KAYIT SART

Türkiye’de 500 gr üstü drone uçurmak için SHGM sistemine kayit olmak gerekiyor. Hobi kullanicilarinin egitim zorunlulugu bulunmuyor ancak ticari uçus yapacaklar için SHGM tarafindan yetkilendirilen egitim kuruluslarindan tanimli egitimler alinmasi gerekiyor. Egitim sertifikasi ve saglik raporu ile beraber SHGM sitesinden online olarak ticari pilot kaydi yapilabiliyor.

2020 yili Ocak ayindan 2021 yili Haziran ayina kadar toplam 81 sahsa ve isletmeye Idari Para Cezasi uygulandi.

(Ahmet Faruk Sarikoç /IHA)
Kaynak: İHA