Sadikoglu Açiklamasi 'Yeni Desteklerin Devreye Girmesini Talep Ediyoruz'

MTSO Haziran ayi olagan meclis toplantisi Malatya TSO 15 Temmuz Sehitleri Meclis Salonu’ndan Meclis Baskani Hasan Özkan Baskanliginda gerçeklestirildi.

Sadikoglu Açiklamasi 'Yeni Desteklerin Devreye Girmesini Talep Ediyoruz'


Malatya Ticaret ve Sanayi Odasi (MTSO) meclis toplantisinda konusan Malatya TSO Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, “Yeni istihdama destek için tesekkür ediyoruz. Ancak mevcut istihdamini sürdüren isletmeler için de yeni desteklerin devreye girmesini talep ediyoruz” dedi.



Günden maddelerinin görüsülerek karara baglandigi toplantida konusan Malatya TSO Baskani Oguzhan Ata Sadikoglu, 2021 yilinin ilk alti ayinin ihracat rakamlari hakkinda bilgi verdi.

“Ihracat rakamlarimiz artiyor”

Korona virüs salgininin 2020 yilinda etkisinin en üst seviyede yasandigini ifade eden Baskan Sadikoglu, “Allah’a hamdolsun salgin etkisini kaybediyor. Sanayimizde çarklar hizla dönmeye devam ediyor. 2021 yilinin ilk alti ayinda ilimizin ihracat rakamlarinda yüzde 24’lük sevindirici bir artis var. 2020 yilinin ilk alti ayinda ilimizden 135 milyon dolarlik ihracat gerçeklesirken 2021 yilinin ayni döneminde 175 milyon dolarlik ihracat gerçeklestigini görüyoruz. Bu artisin yilsonunda daha fazla olacagini düsünüyoruz. Salgin döneminde tüm zorluklara ragmen durmayan ve üretime devam eden sanayicilerimizi kutluyor, bu olumlu verilerin artarak devam etmesini temenni ediyorum” seklinde konustu.



“ISGEM mesleki egitimle büyüyor projemiz yapim ihalesine çikti”

OSB’ye kurulacak olan ISGEM Mesleki Egitim Merkezi için yapim ihalesine çikildigi bilgisini veren Sadikoglu, “Üniversite veya meslek lisesi mezunu olup is bulamayan veya herhangi bir is tecrübesi bulunmayan gençlerimize umut olacak “ISGEM Mesleki Egitimle Büyüyor” projesi hazirladik. Firat Kalkinma Ajansi’na sundugumuz ve bütçesi bakanlik tarafindan onaylanan 13 milyon TL bedelli proje için 9 milyon hibe destek almaya hak kazandik. Projemiz için yapim isi ihalesine çiktik. Teklifler gelmeye basladi, insallah ihaleyi 27 Temmuz’da gerçeklestirecegiz. 14 yeni islik ile mesleki ve teknik egitim alanlarinin yer alacagi merkezin 7-8 ay gibi kisa sürede faaliyete geçmesini planliyoruz. Projemiz ile üretimin kalbi konumundaki OSB’mizde sanayimiz ve hizmet sektörü için nitelikli gençler yetistirip, OSB’mizde ihtiyaç duyulan is alanlarinda istihdam etmeyi ve profesyonel personel ile bölgemizdeki diger sanayi bölgeleri karsisinda rekabetçi bir konuma gelmeyi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

“Yeni desteklerin devreye girmesini talep ediyoruz”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan isverenler için açiklanan SGK pirim ve vergi destegine deginen Baskan Sadikoglu, sunlari söyledi; “Cumhurbaskanimiz, pazartesi günkü kabine toplantisi sonrasi isverenler için önemli bir açiklama yapti. Istihdamin desteklenmesi ve is gücü maliyetlerin azaltilmasi amaciyla yilsonuna kadar ise alinacak her bir isçi için asgari ücret üzerinden ödenmesi gereken tüm SGK primleri ve vergilerin 12 ay boyunca devlet tarafindan karsilanacagini söyledi.

Is dünyamiz için önemli olan bu destek için tesekkür ediyoruz. Ancak, mevcut istihdamini sürdüren isletmeler için de yeni desteklerin devreye girmesini talep ediyoruz. Bu konuda, TOBB kanaliyla girisimlerde bulundugumuzu da belirtmek isterim.”

“Meslek liselerini tercih edin”

LGS tercih sürecinin basladigini hatirlatan ve gençlere meslek liselerini tercih etmelerini tavsiye eden Sadikoglu, “Meslek liselerimiz son yillarda adeta bir yildiz gibi parliyor. Gençlerimiz issizlikten ziyade mesleksizlik sorunu yasiyor. Birçok isletmemiz kalifiye eleman bulmakta zorlaniyor. Meslek lisesinde okuyan gençlerimizin hayata bir adim önde basladigini ifade etmek isterim. Dünyada kalkinmis ve refah düzeyini yakalamis ülkelere baktigimizda, mesleki egitimle donatilmis genç nesillerin varligini görüyoruz. Örnegin Almanya, mesleki egitimde dünyada lider konumda. Almanya’nin 2020 yili ihracat rakami 1 trilyon 204 milyar Euro, Türkiye’nin 2020 yili ihracat rakami ise 170 milyar dolar. Ülke nüfuslarimiz neredeyse ayni ama yillik ihracat rakamlarimiza bakildiginda arada uçurum kadar fark var. Bu da Almanya’da mesleki egitim alan gençlerin sanayiyle nasil entegre edildiginin bir göstergesi. TOBB’un ’81 Il 81 Meslek Lisesi’ projesi kapsaminda Malatya TSO’nun proje okulu Yunus Emre Mesleki Teknik Anadolu Lisesi. Proje okulumuz basta olmak üzere, sehrimizde bulunan toplam 44 meslek lisesinin tercih edilmesini tavsiye ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA