Misir Açiklamasi Hedasi Baraji Konusunda Belirli Bir Zaman Çerçevesine Sahip Baglayici Anlasma Istiyoruz

Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi, halihazirda Afrika Birligi Baskani olan Kongolu mevkidasi Felix Tshisekedi'ye Etiyopya'nin Nil Nehri üzerinde insa ettigi ve bölgede krize neden olan Hedasi Baraji için belirli bir zaman çerçevesine sahip baglayici anlasma istediklerini belirtti.

Misir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Afrika Birligi Baskani Tshisekedi, Sisi'yi telefonla aradi.

Görüsmede, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Hedasi Baraji'na iliskin yapacagi oturum öncesi konuyla ilgili gelismeler ve görüsler ele alindi.

"Etiyopya'nin uzlasmaz tavri, durumu dayatma çabasi ve konuyla ilgili müzakerelerin durmasi" nedeniyle Hedasi Baraji meselesini BMGK'ye tasidiklarini kaydeden Sisi, baraj konusunda belirli bir zaman çerçevesine sahip baglayici anlasmaya varmak istediklerini dile getirdi.

Tshisekedi de Hedasi Baraji meselesinde adil ve dengeli anlasmaya varmak amaciyla çalismak için koordinasyonun devam edecegini vurguladi.

- Etiyopya ikinci dolum sürecini baslattigini bildirdi

Misir Su Kaynaklari ve Sulama Bakanligi, 6 Temmuz'da Etiyopyali Su, Sulama ve Enerji Bakani Seleshi Bekele'den ülkesinin Hedasi Baraji'nin ikinci dolum sürecini baslattigini belirten resmi mektup aldiklarini açiklamisti.

Bakanligin, Etiyopya'ya cevaben gönderdigi mektupta, Kahire'nin bu "tek tarafli adimi" reddettigi vurgulanmis, bunun bölgesel ve uluslararasi alandaki yansimalari konusunda uyarida bulunulmustu.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji'yla ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Barajda ilk dolum islemi tepkilere ragmen Temmuz 2020'de yapilmisti.

Kaynak: AA