Küresel Piyasalardaki Belirsizlikler, Fed Tutanaklari Sonrasi Devam Ediyor

ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) son toplantisina ait tutanaklari, varlik alimlarinin azaltilmasi konusundaki belirsizliklerin uzun bir süre daha gündemi mesgul edecegini ortaya koydu.

Fed'in son toplantisina ait tutanaklar dün aksam yayimlandi. Tutanaklarda varlik aliminin azaltilmasinin degerlendirmeye baslanmasina yönelik hedeflerde "önemli ölçüde ilerleme" sartinin henüz saglanmadigi belirtilse de bazi üyelerin varlik alimlarinin azaltilmasi konusunda tahmin ettiklerinden daha önce adim atmalarinin gerekebilecegini ifade etmesi dikkati çekti.

Komite üyelerinin gelecek toplantilarda ekonomik durumu göz önünde bulundurarak varlik alimlarinin azaltilmasina iliskin yol haritasi üzerinde tartismayi kabul etmesi, konuyla ilgili belirsizliklerin bir süre daha piyasalarin gündemde kalmaya devam edecegini gösterdi.

Tutanaklarin ardindan destekleyici para politikasi durusunun devam edecegine iliskin beklentilerle New York borsasinda alicili bir seyir izlenirken, varlik alimlari ve ekonominin seyrine iliskin Fed yetkilileri arasindaki ayrisma alimlari sinirladi.

Öte yandan dün açiklanan verilere göre JOLTS Açik Is Sayisi, mayista 9 milyon 209 bine yükselerek rekor seviyeye ulasti. Ise alim sayisi ise mayista 85 bin azalarak 5 milyon 927 bine geriledi.

Bu gelismelerle ABD'nin 10 yillik tahvil faizi yüzde 1,2880'den hafif bir sekilde yükselerek yüzde 1,31 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi ise yükselis egilimini sürdürerek 92,8 ile 3 ayin en yüksek seviyesini gördü.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,30, S&P 500 endeksi yüzde 0,34 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,01 deger kazandi.

Fed tutanaklari öncesi kapanis yapan Avrupa borsalarinda da dün alicili bir seyir izlendi. Avrupa Komisyonu'nun, Avro bölgesi için büyüme tahminlerini bu yil için yüzde 4,8'e ve 2022 için yüzde 4,5'e yükseltmesi pay piyasalarini destekleyen etkenlerden biri oldu.

Almanya'da açiklanan sanayi üretimi verisinin mayista yüzde 0,3 gerileyerek beklentilerin altinda kalmasina karsin DAX 30 endeksi yüzde 1,17 yükseldi. Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,71, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,31 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi de yüzde 0,23 deger kazandi.

Avro/dolar paritesi ise 1,1781 ile 5 Nisan'dan bu yana en düsük seviyesini görmesinin ardindan toparlayarak 1,18'in hemen üzerinde dengelendi.

Bugün Asya borsalarinda saticili bir seyir izleniyor. Japonya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle yürürlükte olan olaganüstü hal süresinin uzatilmasinin gündeme gelmesi, Çin'in bazi halka açik sirketler üzerinde baskiya neden olan düzenlemeleri ve para politikalarina iliskin belirsizlikler risk algisini artirdi.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,8 deger kaybetti.

Yurt içinde, dün alicili bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,58 deger kazanarak günü 1.390,58 puandan tamamladi. Dün yatay seyirle 8,6912'den kapanis yapan dolar/TL ise bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,6880 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, küresel piyasalarda emtia fiyatlarinda devam eden oynaklik ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda delta varyantina iliskin endiselerin devam ettigini belirterek, Fed tutanaklarinin da para politikasina iliskin belirsizlikleri azaltmadigini ifade etti.

Bugün yurt içinde haftalik para ve banka istatistikleri, yurt disinda ise ABD'de haftalik issizlik basvurularinin takip edilecegini kaydeden analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.400 ve 1.440 seviyelerinin direnç, 1.350 puanin destek konumunda oldugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

14.30 Türkiye, haftalik para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, haftalik issizlik basvurulari

Kaynak: AA