'ITO Baskani Avdagiç, '16 Aylik Salgin, Gelecek 10 Yilimizi Degistiriyor'

ITO Baskani Sekib Avdagiç, “16 aylik salgin, gelecek 10 yilimizi degistiriyor. Keskin bir ekonomik toparlanmanin yasanacagi pandemi sonrasi döneme hazirlik için top yekün bir planlamaya ihtiyaç var” dedi.

'ITO Baskani Avdagiç, '16 Aylik Salgin, Gelecek 10 Yilimizi Degistiriyor'


Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Avdagiç, Ticaret Bakani Mehmet Mus’un katildigi ITO Meclisi Temmuz ayi toplantisinda bir konusma yapti. Avdagiç, “Post-kovid dönem Türkiye’nin ayagina essiz büyüklükte firsatlar getirebilir. Stratejik sektörlere yönelik özel yatirim ve finansal tesvik programlari ile politika setlerine, daha da fazla önem vermemiz gereken bir dönem bekliyoruz. Bakan Mehmet Mus’un is dünyasinin sesine kulak veren bir bakanimiz. Sayin Bakanin göreve baslamasiyla Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan gibi ülkeler için yasanan geçis belgesi sorunlari çözüme kavusturuldu. Gümrük kapilarindaki kuyruklar ortadan kaldirildi, geçisler hizlandirildi. Yine ihracatin kilcal damarlarindaki tikanikliklar açiliyor” dedi.



Ticaret Bakanligi’nin AB Yesil Mutabakati konusunda yaptigi çalismalara deginen Avdagiç, “Yesil Mutabakat konusunda Ticaret Bakanligi’nda eylem planlarinin hazirlanmasi sevindirici. Türkiye’nin de bir an önce gerekli hazirliklari tamamlayarak yol haritasini açiklamasini ve karbon nötr hedefini ortaya koymasini bekliyoruz. Is dünyasi olarak Gümrük Birligi’nin güncellenmesini de çok önemli görüyoruz. Ticaret Bakanligimiz konuyu yakindan izliyor. Sürecin kisa sürede tamamlanmasi Türkiye’ye zaman kazandiracak ve ihracata önemli bir ivme katacaktir” dedi.



“Yatirimlara yönelik kredi maliyetlerinin bir bölümünün kamu tarafindan üstlenilmesi yararli olur”

15 Temmuz Persembe gününün, hain FETÖ’cü darbe kalkismasinin besinci yildönümü oldugunu belirten Avdagiç, “Türk is dünyasinin en köklü ve büyük temsilcisi olan ITO olarak, hain FETÖ’cü darbecilere karsi en güçlü karsi koyusu gerçeklestirdik. Aninda bu alçakça kalkismanin karsisinda yer aldik. 16 Temmuz 2016 tarihinde Meclis Baskani sifatimla Meclis kürsüsünden söyledigim gibi ‘Istanbul Ticaret Odasi Meclisi olarak, Istanbul Ticaret Odasi’nin Meclisinin Üyeleri olarak, milli iradeye ve demokrasiye sahip çikiyoruz.’ Bu görevimizi, darbe girisiminin besinci yildönümünde, ilk günkü azim ve kararlilikla sürdürüyoruz” seklinde konustu.

“Hangi ülke, pandemide yara alan sektörlerini desteklemeyi sürdürürse, o ülkenin firmalari salgin sonrasinda en iyi çikisi yapacaktir” diyen Avdagiç, “Yani küresel rekabette bir adim degil, onlarca adim öne geçecek, yeni pazarlar elde edecektir. O yüzden yatirimlara yönelik kredi maliyetlerinin bir bölümünün sartli olarak kamu tarafindan üstlenilmesi yararli olur. Artan ihracat hacmi ile paralel Eximbank kaynaklarinin artirilmasi da isletmelerimizin kisa sürede daha güçlü bir toparlanma performansi göstermesini saglayacak, dis ticaret dengesine ve büyümeye güçlü bir katki saglayacaktir.”

“Küresel ekonomide gelecek 12 aya iliskin 3 önemli risk görüyoruz”

16 aydir hükümetin aldigi tedbirlerin pandeminin ekonomik etkilerinin sinirlandirilmasinda etkili oldugunu vurgulayan Avdagiç, “Is dünyasi salgin sonrasi döneme hazirlaniyor. Küresel ekonomideki gelecek 12 aya iliskin 3 önemli risk görüyoruz. Birincisi, azalarak da olsa pandemi kosullari sürüyor. Ama asilama sayesinde burada risk egrisi asagi yönlü. Ikincisi tedarik zincirinde bozulma devam ediyor. Risk egrisi yukari yönü gösteriyor. Üçüncüsü enflasyonda risk egrisi yukari yönlü. Bu riskler tüm ülkeler için büyüme rakamlarini etkileyecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandi.

“SGK primi ve vergilerin 12 ay devletçe karsilanacagi açiklamasi, is dünyamiz için önemli bir destek olacaktir”

Pandemi sonrasi dönemde Türkiye’yi bekleyen 2 risk oldugunu ve buna karsi kapsamli önlemler seti gelistirilmesi gerektigini ifade eden Avdagiç, “Birincisi, maliyet artislarinin ve etkilerinin asgari seviyede tutulmasini saglamaliyiz. Ikincisi, istihdamin korunmasina dogrudan katki saglayan tedbirler almaya devam etmeliyiz. Bu konuda pazartesi günü Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan tarafindan bizleri rahatlatan bir açiklama yapildi. Cumhurbaskanimizin bu yil ise alinacak her çalisan için SGK primi ve vergilerin 12 ay devletçe karsilanacagi açiklamasi, is dünyamiz için önemli bir destek olacaktir. Mevcut istihdamini sürdüren isletmelere yönelik de desteklerin devreye girmesini bekliyoruz. 2021 için de aylik 75 TL’lik bir destek olacagi dile getirilmisti. Ancak 2021 yili asgari ücret destegi ile ilgili henüz yasal düzenleme yapilmadigindan isverenler bu destekten yararlanamadi ve bir belirsizlik olustu. Bu düzenlemenin de çikmasi faydali olacaktir” açiklamalarinda bulundu.

Istanbul’un kapsamli dönüsüm stratejilerinin hayata geçirilmesinde öncü rolü oynamaya aday sehirlerin basinda geldigini belirten Sekib Avdagiç, “Özellikle yeni teknolojilerin ve yenilikçi startup’larin kuluçka merkezi olabilecek son derece güçlü dinamiklere sahibiz. Bu özellikleriyle Istanbul, Türkiye’nin ‘teknoloji rönesansi’nin tartismasiz baslangiç yeri olacak potansiyeldedir. Biz de Istanbul Ticaret Odasi olarak hayata geçirdigimiz iki önemli projeyle, Teknopark Istanbul ve Bilgiyi Ticarilestirme Merkezi ile bu konuda öncü rol oynuyoruz. Her iki istirakimiz de özellikle salginda elde ettikleri sonuçlarla, girisimcilik ve yerli teknoloji anlaminda önemli bir esikte oldugumuzu gösteriyor” diyerek sözlerini tamamladi.
Kaynak: İHA