Iran'dan Silisit Uranyum Yakitinin Üretimine Iliskin Açiklama

Iran’in Birlesmis Milletler (BM) Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kazim Garibabadi, kaygilara neden olan silisit uranyum yakitinin özellikle nükleer tip alaninda radyofarmasötik adi verilen ilaçlarin üretimine önemli katki sagladigi için ülkesinin ihtiyaç duydugu bir teknoloji oldugunu savundu.

Büyükelçi Garibabadi, Twitter’dan yaptigi açiklamada, Iran’da her yil 800 bin hastanin Tahran Nükleer Arastirma Merkezi’nde üretilen radyofarmasötik ilaçlara ihtiyaç duydugunu, modern bir nükleer yakit türü olan silisit uranyum ile hem ürün kalitesinin hem de miktarinin önemli ölçüde artacagina isaret etti.

Kapsamli Ortak Eylem Plani (KOEP) olarak adlandirilan nükleer anlasmaya yönelik Ocak 2019’da Iran’in yaptigi açiklamayi hatirlatan Garibabadi, bu tarihten itibaren ülkesinin nükleer programini sinirlamadigini, teknik gereksinimlere göre hareket edildigini belirtti.

- Anlasmanin silisit uranyum yakitinin üretimini sinirlamadigi iddiasi

Garibabadi, nükleer anlasmanin uygulandigi süreçte dahi bu yakita yönelik bir sinirlamanin olmadigini, söz konusu nükleer yakita sahip ülkelerin bunu Iran’la paylasmasini engelleyen bir yaklasimin bulunmadigini ileri sürdü.

Viyana’da yaklasik 3 aydir süren Iran nükleer anlasmasi görüsmeleri kapsaminda da silisit uranyum yakitinin gündeme geldigine deginen Garibabadi, ancak bu yakiti üreten ülkelerin hiçbirinin Iran'a bu konuda kesin bir garanti vermeye hazir olmadigini ifade etti.

Garibabadi, "Kaygili ülkeler, Iran’a böyle bir yakit saglamaya hazir degilken ve ayni zamanda Iran kendi üretimi için gerekli teknolojiye ulasmisken, neden ve hangi rasyonel gerekçeyle böyle bir üretime geçmemesi gerektigi sorusuna yanit verebilirler mi?" dedi.

Iran nükleer anlasmasi kapsaminda radyofarmasötik ürünlerin kalitesinin artirilmasi konusunda Iran'a yapilacak destege atifta bulunulduguna deginen Garibabadi, buna karsi anlasmaya taraf ülkelerin bu taahhüde bagli kalmaktan kaçindigini ve söz konusu en barisçil nükleer uygulama alaninda hiçbir adim atilmadigini iddia etti.

Iran, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansina (UAEA) silisit uranyum yakiti üretimine iliskin planini 28 Haziran'da bildirmis, daha sonra söz konusu yakiti üretmeye basladigini duyurmustu.

Nükleer anlasma Iran'in plütonyum veya uranyum metalürjisi üzerinde arastirma ve gelistirme yapmasina izin vermiyor. Uzmanlar, metal uranyumu, nükleer silah yapiminda kullanildigi için çok hassas bir konu olarak degerlendiriyor.

Kaynak: AA