IMF Baskani'ndan Orta Ve Dogu Avrupa Ekonomilerinin Bati Avrupa Ekonomilerinden Daha Hizli Büyüyecegi Tahmini Açiklamasi

'Üç Deniz Inisiyatifi ekonomileri, Bati Avrupa'daki komsularindan daha iyi performans göstermeye devam ediyor'.

Uluslararasi Para Fonu (IMF) Baskani Kristalina Georgieva, Orta ve Dogu Avrupa'da yer alan Üç Deniz Inisiyatifi ekonomilerinin 2025'e kadar bati Avrupa'daki 15 Avrupa Birligi (AB) ekonomisinden yilda yaklasik yüzde 1,2 daha fazla büyüme kaydetmesinin beklendigini bildirdi.

Georgieva, Üç Deniz Zirvesi ve Is Forumu'nda yaptigi konusmada, Orta ve Dogu Avrupa'daki 12 AB üyesini kapsayan Üç Deniz Inisiyatifi ekonomilerinin bati Avrupa'daki komsularindan daha iyi performans göstermeye devam ettigini kaydetti.

Inisiyatif ülkelerinin 2015-2019 döneminde yilda ortalama yüzde 3,8'lik gayrisafi yurtiçi hasila (GSYH) büyümesi sagladigini animsatan Georgieva, bunun 15 AB ülkesinin oraninin neredeyse 2 kati oldugunu aktardi.

Georgieva, Üç Deniz Inisiyatifi ekonomilerinin geçen yil ortalama yüzde 4 küçüldügünü belirterek, Bati Avrupa'daki daralmanin bunun yaklasik 2 kati büyüklügünde oldugunu ifade etti.

Inisiyatif ekonomilerinin 2025'e kadar 15 AB ekonomisinden yilda yaklasik yüzde 1,2 daha fazla büyüme kaydetmesinin beklendigini vurgulayan Georgieva, "2021 yilinin bölgenin 2019'daki GSYH seviyesine ulasacagi bir yil olmasini bekliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Adriyatik, Baltik ve Karadeniz’i kapsayan “Üç Deniz Inisiyatifi’nde, Avusturya, Bulgaristan, Hirvatistan, Çekya Estonya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Polonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya yer aliyor.
Kaynak: AA