Eski Iran Cumhurbaskani Ahmedinejad, Ülkesinin Afganistan Politikasini Elestirdi Açiklamasi

'Bazi müdahaleler yapiliyor ve görüsler dile getiriliyor, bunun Iran halkiyla bir alakasi yok. Iran halki bundan razi degil'

Eski Iran Cumhurbaskani Mahmud Ahmedinejad, Tahran yönetiminin yürüttügü Afganistan politikasina tepki gösterdi.

Afganistan'da yasanan son gelismelerle ilgili videolu bir mesaj yayimlayan Ahmedinejad, hiçbir ülkenin veya gücün Afganistan'in iç islerine müdahale etmemesi gerektigini söyledi.

Iran'in Afganistan ile ilgili yürüttügü politikalari elestiren Ahmedinejad, "Bazi müdahaleler yapiliyor ve görüsler dile getiriliyor, bunun Iran halkiyla bir alakasi yok. Iran halki bundan razi degil. Hiç kimse Iran halkinin onurunu güç rekabetine kurban edemez. Kimse onlara bunu yapmalari için izin vermedi." ifadelerini kullandi.

Afganistan'da halkin temel insani haklarinin görmezden gelindigini ve herkesin gelismeleri kendi çikarina göre yönlendirmeye çalistigini dile getiren Ahmedinejad, "Iran halki, hiçbir gücün ve ülkenin Afganistan'in iç islerine müdahale etmesini kabul etmiyor. Herkes Afganistan halkini düsündügünü iddia ediyor. Samimi iseniz neden silah veriyorsunuz ve çatismalari destekliyorsunuz?" görüslerini paylasti.

Ahmedinejad, Taliban'i da elestirerek, yönetimi silah zoruyla ele geçirmesinin kabul edilemez oldugunu söyledi.

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken güvenlik güçleri ve Taliban arasindaki siddetli çatismalar sürüyor.??????? Afganistan hükümeti yetkilileri ve Taliban temsilcileri dün Iran'in ev sahipliginde görüsmelerde bulunmak üzere Tahran'a gelmisti.

Iki gün süren toplantinin ardindan yayimlanan ortak bildiride, Afganistan hükümeti yetkilileri ile Taliban heyetinin, ülkedeki sorunun sona erdirilmesinde savasin çözüm olmayacagi ve siyasi bir çözüme ulasmak için her türlü çabanin gösterilmesi gerektigi konusunda anlasmaya vardigi ifade edilmisti.
Kaynak: AA