ABD, Petrol Fiyat Tahminini Yukari Yönlü Revize Etti

ABD Enerji Enformasyon Idaresi (EIA), bu yila iliskin petrol fiyati tahminini yukari yönlü revize etti.

EIA'nin "Temmuz 2021 Kisa Dönem Enerji Görünümü Raporu"nda, bu yil için Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatinin 68,78 dolar olacagi tahmin edildi. Haziran ayi raporunda bu rakam 65,19 dolardi.

Raporda, yilin ilk yarisinda 65,01 dolar olarak hesaplanan Brent türü ham petrolün ortalama varil fiyatinin, yilin ikinci yarisinda 72,32 dolar olacagi öngörüldü. Gelecek yil ise bu rakamin yaklasik 66,64 dolar olacagi tahmin edildi.

Ajans, küresel ticari faaliyetlerin ve seyahatlerin yilin kalan kisminda ve gelecek yil artis kaydedecegini, bunun da talep görünümünde iyilesmeye sebep olacagini belirtti. Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun üretiminde beklenen artis ve bununla orantili olarak küresel petrol stoklarindaki düsüs egiliminin sekteye ugramasinin da petrol fiyatlarinda sinirlandirici faktör olacaginin alti çizildi.

Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varil fiyatinin ise bu yil 65,85 dolar, gelecek yil 62,97 dolar olacagi tahmin edildi.

- ABD ham petrol üretim beklentisi degismedi

EIA, ABD'nin bu yila iliskin günlük ham petrol üretim beklentisini sabit tutarken, gelecek yila iliskin tahminini ise yukari yönlü revize etti.

Buna göre, ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yil yaklasik 11 milyon 100 bin varil seviyesinde olmasi bekleniyor. Söz konusu üretimin 2022'de ise 11 milyon 900 bin varil seviyesinde gerçeklesmesi öngörülüyor. Bu rakam geçen ayki raporda 11 milyon 800 bin varil olarak tahmin edilmisti.

Küresel petrol tüketiminin bu yil geçen yila göre 5,3 milyon varil artisla günlük ortalama 97 milyon 600 bin varil, 2022'de ise 101 milyon 400 bin varil olacagi öngörülüyor.???????

Kaynak: AA