660. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri Basliyor

Edirne'de yarin baslayacak ve 3 gün sürecek güreslerde 3 bine yakin pehlivan er meydanina çikacak Organizasyonun ilk gününde minikler, tesvik, tozkoparan, ayak, deste, küçük orta boylarda güresler yapilacak; baspehlivanlik çeyrek final, yari final ve final müsabakalari ise pazar günü gerçeklestirilecek.

660. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri yarin Edirne'de baslayacak.

Sarayiçi'ndeki Kirkpinar Er Meydani'nda düzenlenecek güreslere 3 bine yakin pehlivan katilacak.

Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'nde pehlivanlar; minik 1, minik 2, minik 3, tesvik, tozkoparan, ayak, deste küçük boy, deste orta boy, deste büyük boy, küçük orta küçük boy, küçük orta büyük boy, büyük orta, basalti ve bas kategorilerinde mücadele verecek.

Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan'in, Kirkpinar Agasi Seyfettin Selim'i temsili olarak sehre girisinde karsilamasiyla baslayacak etkinlikler kapsaminda, Pehlivanlar Mezarligi ziyaret edilip, "Cihan Pehlivani" Adali Halil ve Çömlekköylü Kara Emin'in kabirlerinde dua edilecek.

- Program

Sarayiçi Kirkpinar Er Meydani'nda güresler, yarinki ilk gününde minik boyda baslayacak.

Organizasyonun ilk gününde minikler, tesvik, tozkoparan, ayak, deste, küçük orta boylarda güresler yapilacak.

Güreslerde 10 Temmuz Cumartesi günü ise bu boylara basalti ve bas kategorisi eklenecek.

Baspehlivanlik güreslerinin ilk üç turu, organizasyonun ikinci gününde gerçeklestirilecek.

Organizasyonun son gününde, baspehlivanlik çeyrek final, yari final ve final müsabakalari yapilacak.

- Altin kemer son dönemde çogunlukla Antalya'ya gitti

Son 10 yildaki baspehlivanlik unvanlarina bakildiginda, 2014 ve 2016 yili hariç altin kemer hep Antalya'ya gitti.

2014'te Samsunlu Fatih Atli'nin ve 2016'da Ordulu Recep Kara'nin baspehlivanligi haricinde, Serikli Mehmet Yesil Yesil, Korkutelili Ali Gürbüz, Elmalili Ismail Balaban, Kumlucali Orhan Okulu altin kemeri Antalya'ya tasidi.

Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'nde son 10 organizasyonun sampiyonlari söyle:

2009: Mehmet Yesil Yesil

2010: Mehmet Yesil Yesil

2011: Ali Gürbüz

2012: Ali Gürbüz

2013: Ismail Balaban

2014: Fatih Atli

2015: Orhan Okulu

2016: Recep Kara

2017: Ismail Balaban

2018: Orhan Okulu

2019: Ali Gürbüz

2020: Salgin nedeniyle yapilamadi.

- Kirkpinar tarihi

Tarihi kaynaklara göre Kirkpinar Yagli Güresleri'nin baslangici, Rumeli'nin fethini gerçeklestirecek akincilarin öncü kuvvetlerini olusturan 40 namli askerin, mola zamanlarinda hem eglenmek hem de kuvvetten düsmemek için bir anlamda idman saydiklari gürese tutusmalarina dayaniyor.

Su anda Yunanistan'in topraklarinda kalan Simavna'da (Samona) mola sirasinda Ali ve Selim adindaki iki kardes, saatlerce güresmesine ragmen yenisemez. Israrla birbirlerini kündeye getirmek üzere yaptiklari mücadelede her ikisi de olduklari yerde canlarini verir.

Akincilar, iki kardesi bir sögüt agacinin altina defnedip, vazifeleri geregi yollarina devam eder. Yillar sonra akincilar, arkadaslarinin mezarini ziyaret için gittiklerinde, iki pehlivanin mezarlarinin bulundugu yerde bir pinar görürler ve burasi artik "Kirkpinar" olarak anilir.

Edirne'yi fetheden 1. Murat'in güresçiler tekkesi kurmasi sonrasi, dönemin baskenti olan bu sehirde her yil güres yapilmasi gelenek haline gelir.

Osmanli-Rus Savasi, Balkan Savasi ve 1. Dünya Savasi sirasinda kesintiye ugrayan organizasyon, geçmiste Kirkpinar agalari tarafindan düzenlenirken, 1946 yilindan bu yana Edirne Belediyesinin organizasyonunda gerçeklestiriliyor.

Kaynak: AA