MÜSIAD Genel Baskani Kaan Açiklamasi 'Gelecekte Devletler Degil, Sehirler Yarisacak'

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Genel Baskani Abdurrahman Kaan, "Gelecekte devletler degil, sehirler yarisacaktir. Bu nedenle bölgesel ve sehir ekonomilerinin olusturulmasi esastir." dedi.

Kaan, bir otelde düzenlenen, MÜSIAD İçel Subesi 20. Olagan Genel Kurulunda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinin bütün ülkelerin ezberlerini bozdugunu söyledi.

Asilamayla ülkelerde toparlanmanin görüldügüne deginen Kaan, dünyanin artik yeni bir iktisadi düzen uygulamasinin esiginde oldugunu kaydetti.

Kaan, gelisimin ve büyümenin yeni modellerini takip etmek zorunda olduklarini aktararak, söyle konustu:

"Bunun için yatirimlarin dogru yerlere çekilmesini, dogru yerlere aktarilmasini, yatirimcilara ulasilarak yönlendirilmelerini saglamamiz gerekir. Yani yatirimci avina çikmamiz gerekir. Bunun yaninda ülkemizdeki sehirlerin kendi has degerlerinin çok iyi anlatilmasi gerekir. Bu da ancak yeni bir yatirim agiyla mümkündür. Gelecekte devletler degil, sehirler yarisacaktir. Bu nedenle bölgesel ve sehir ekonomilerinin olusturulmasi esastir. Böylece kendi kendine yeten ve kendi varliklarini degere dönüstürebilmis sehirlerimiz olacaktir."

Kaan, MÜSIAD olarak daha iyiye ulasmak için mücadele verdiklerini belirterek, derneklerinin ülke ekonomisine katki sunmaya devam edecegini vurguladi.

Üretim temelli bir politikanin ortaya konulmasi gerektigine dikkati çeken Kaan, söyle devam etti:

"Türkiye'de ihracatin ithalati karsilama oranlari 76 ile 85 arasinda degisiyor. Bizim yaklasik 175 milyar dolari bulan ara mali ithalatimiz var. Bunlarin artik Türkiye'de üretimini saglamamiz gerekiyor. Yani disa bagimliligi minimize ederek, parayi emtia olarak görmememiz gerekiyor. Kendi paramizla gidip bir baska ülkenin kagit parasini aliyorsunuz. Ortada bir mal var mi? Yok. Peki niçin aliyorsunuz? Emtia olarak görüyorsunuz. Gelecek vaatli senet gibi gözüküyor, artacak diye bakiliyor. Bizim bunlardan artik vazgeçmemiz lazim. Yerlesik tasarruf sahiplerinin elde tutuklari dövizi, altini, faiz veya katilim bankasindaki paralari degerlendirebilecekleri yeni ve güvenilir yatirim alanlari saglamamiz da gerekiyor."

- "MÜSIAD bir okuldur, yuvadir"

Kisa süre sonra MÜSIAD genel baskanlik görevini devredecegini vurgulayan Kaan, "Görev sürem boyunca genel merkezde oturan degil, is dünyasinin ve sahanin nabzini tutan bir baskan olmaya gayret ettim. MÜSIAD bir okuldur, yuvadir. Bizler ise maraton kosuculariyiz. Inaniyorum, bu maratona devam edecek arkadaslarimiz, MÜSIAD'i bizden daha çok ileriye tasiyacak ve ellerinden gelen gayreti gösterecektir." ifadelerini kullandi.

Kaan, konusmasinin devaminda MÜSIAD'in hayata geçirdigi projelerle ilgili bilgi verdi.

İçel Valisi Ali Ihsan Su da ilde çok ciddi yatirimlarin devam ettigine dikkati çekerek, MÜSIAD'in ülke yatirimlarina önemli katki sundugunu kaydetti.

Konusmalarin ardindan Kaan'a çesitli hediyeler verildi.

Kaynak: AA