Libya Ordusu Açiklamasi Misrata-Sirte Sahil Yolunu Açik Tutmaya Devam Edecegiz

Libya Ordusu SirteCufra Ortak Operasyon Odasi Sözcüsü General Abdulhadi Dirah, 5+5 Ortak Askeri Komite'nin vardigi anlasma uyarinca 20 Haziran'da yolu açtiklarini ancak Hafter milislerinin anlasmaya uymadigini belirtti.

Libya ordusu, iki yil kapali kaldiktan sonra geçen ay açilan ülkenin dogu ile bati yakasini birbirine baglayan Misrata-Sirte sahil yolunu, Halife Hafter'e bagli milislerin anlasmaya uymamasina ragmen açik tutmayi sürdüreceklerini duyurdu.

Libya Ordusu Sirte-Cufra Ortak Operasyon Odasi Sözcüsü General Abdulhadi Dirah, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Libya ordusu ile Hafter'e bagli güçlerden beser askeri temsilcinin bulundugu 5+5 Ortak Askeri Komite'nin vardigi anlasma uyarinca 20 Haziran'da yolu açtiklarini ancak Hafter milislerinin anlasmaya uymadigini ifade etti.

Dirah, ülkenin dogusundaki gayrimesru silahli güçlerin lideri Hafter'e bagli milislerin yolun kendilerine ait tarafini kapatmasina ragmen Misrata-Sirte sahil yolunu açik tutmaya devam edeceklerini belirtti.

Rus güvenlik sirketi Wagner'e bagli parali askerlerin çekilmesi için mühlet tanimak adina yolun kendilerine ait tarafini açtiklarini dile getiren Dirah, sunlari kaydetti:

"Hafter milislerinin anlasmayi uygulamasi için iki haftadan fazla bir süre geçmesinin ardindan kendi tarafimizdan yolu kapatmayi düsündük. Ancak Baskomutan Muhammed el-Menfi ile Sirte-Cufra Ortak Operasyon Dairesi Komutani Tuggeneral Ibrahim Beytülmal'in istisareleri sonucu askeri komiteyle iletisime geçilip konu incelenene kadar yolun açik kalmasina karar verildi."

Dirah ayrica "Hafter milisleri parali askerleri geri çekmeden yolu açarsa bizim tarafimizdan yol kapatilacak ve parali askerler geri çekilene kadar da açilmayacak." ifadelerini kullandi.

- Ne olmustu?

Ülkenin dogu ve bati yakasini birbirine baglayan Misrata-Sirte sahil yolu önemli bir ticaret yolu olarak biliniyor.

Sahil yolu, Hafter milislerinin 2019'da baskent Trablus'a düzenledigi saldirilardan bu yana trafige kapaliydi.

Hafter milislerini destekleyen Rus güvenlik sirketi Wagner'e bagli parali askerler, söz saldirilarin basladigi tarihten bu yana Sirte kenti ve havaalaninda konuslandiriliyor.

Isviçre'nin Cenevre kentinde 19-23 Ekim 2020'de düzenlenen 5+5 Ortak Askeri Komite toplantilari sonucunda Libya hükümeti ile Hafter'e bagli heyetler arasinda kalici ateskes anlasmasi imzalanmisti. Ateskes anlasmasi, parali askerlerin ve yabanci güçlerin Sirte ve Cufra'yi 90 gün içinde terk etmesini öngörüyordu ancak bu durum gerçeklesmedi.

Libya ordusu ve Hafter'e bagli güçlerden beser askeri temsilcinin yer aldigi 5+5 Ortak Askeri Komitesi 12 Kasim 2020'de "sahil yolunun vatandaslarin güvenli geçisine izin verecek sekilde açilmasi, parali askerlerin ve yabanci savasçilarin belirlenen alandan çikarilmasi ve sinir disi edilmek üzere Trablus ve Bingazi'de toplanmasi" yönünde anlasmaya varildigini duyurmustu.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Basbakani Abdulhamid Dibeybe, 20 Haziran'da, yaklasik iki yildir kapali olan ve ülkenin dogu ile bati yakasini birbirine baglayan sahil yolunun yeniden açildigini duyurmustu.
Kaynak: AA