Yozgatli Çiftçilere Yerli Tohumla Üretilen 19 Çesit Bugday Ile 14 Çesit Arpa Tanitildi

Tarim ve Orman Bakanligi Tarla Bitkileri Merkez Arastirma Enstitüsü Müdürlügü tarafindan gelistirilen ve Yozgat'ta deneme ekimi yapilan bugday ile arpa çesitleri çiftçilere tanitildi.

Ankara Tarla Bitkileri Merkez Arastirma Enstitüsü Müdürlügü bugday islahçisi ve Islah Genetik Bölüm Baskani Bayram Özdemir, Bayatören köyünde Ali Sahiner ve Özlüce köyünde Mehmet Ali Ugur Nemli'ye ait tarlalara yerli tohumla deneme ekimi yapilan 19 çesit bugday ve 14 çesit arpa hakkinda bilgi verdi.

Özdemir, enstitünün 1926 yilindan beri bu topraklar için üretim yaptigini belirterek, "Bu kapsamda 38 ekmeklik, 13 makarnalik, 2 siyez bir tane de kavilca çesidini bugday olarak tescil ettirdik. 25 civarinda tescilli arpamiz mevcut. Geleneksel yöntemleri kullaniyoruz, bu topraklar için en iyi performansi gösteren çesitleri gelistiriyoruz. Yurt disindan çok çesit geliyor, çok yüksek iklim istegi ve su istegi olan çesitler. Burada ilk yil verimli oluyor ama daha sonra iyi performans gösteremiyor." diye konustu.

Türkiye'ye en uygun bugday çesidini gelistirmeye çalistiklarini anlatan Özdemir, "Su zengini bir ülke degiliz. Bu nedenle sartlarimiza en iyi uyum saglayan en iyi performansi gösteren çesitleri gelistiriyoruz." dedi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Tanju Özkaya da yerli ve milli tohum çesitlerinin çiftçilere tanitimini yaptiklarini aktardi.

Babayagmur köyü çiftçilerinden Mustafa Gülce de bugday çesitlerini yerinde görmeye geldiklerini dile getirerek, "Ürünlerin verimi hosumuza gitti. Sanli ve Aytenabla tohum çesitlerinin veriminin yüksek oldugunu gördük. Onlardan ekecegiz." ifadelerini kullandi.

Çiftçilerden Mehmet Kilinçer ise yerli ve milli tohumlardan temin edip ekecegini söyledi.

Kaynak: AA