Van'daki Marti Ölümlerinin Ölüm Nedeni Açlik Ve Stres

Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü’nde meydana gelen marti ölümlerinin nedeninin açlik ve stres oldugunu açikladi.

Van'daki Marti Ölümlerinin Ölüm Nedeni Açlik Ve Stres
Van Gölü havzasinda toplu marti ölümleri bölge halkini endiselendirdi. Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, merkez olarak her sene rutin olarak martilarin üreme yerlerinde arastirmalar ve öncesinden de hazirliklar yaptiklarini söyledi.

Bu sene de Doga Koruma ve Milli Parklar Van Sube Müdürlügü tarafindan martilarin üremesinde herhangi bir sorun olup olmadigi konusunda gerekli taramalarin yapildigini ifade eden Prof. Dr. Lokman Aslan, “Martilar; Adir, Çarpanak ve Akdamar adalari ile Erçek Gölü sulak alanlarinda insanlarin yasamadigi yerlerde üremektedir. Üreme sirasinda yasanan çesitli komplikasyonlardan dolayi marti ölümleri de görülmektedir. Yapilan arastirmalarda herhangi bir salgin enfeksiyöz hastaliklarin görülmedigi ve normal ölümlerin oldugu belirlendi. Korkulacak herhangi bir pandemi durumu da yok. Yapilan incelemelerde balik göçünün erken bitmesi, kurakligin yasanmasi ve hayvanlarin tam olarak gelismelerini tamamlayamamasiyla stres faktörlerine bagli ölümler yasanmaktadir. Bu ölümler, milyonlarca martinin yüzde biri de olsa 100 bin - 200 bin marti ölümü demektir. Yetkililer ölümlerin yasadigi bölgelerde arastirma ve temizlik yaptigi takdirde herhangi bir sorun yok” dedi.

Kaynak: İHA