Van'daki Marti Ölümlerinde Salgin Hastalik Bulgusuna Rastlanmadi

YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aslan: 'Kuraklik nedeniyle inci kefali göçünü erken tamamladi. Martilarin yiyecegi börtü böcek de azaldi. Bu nedenle strese bagli normal ölümler oldu'

Van'daki Marti Ölümlerinde Salgin Hastalik Bulgusuna Rastlanmadi
Yüzüncü Yil Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanlari Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü'ndeki Adir ve Çarpanak adalari ile Erçek Gölü'nde görülen marti ölümlerinde salgin hastalik bulgusuna rastlanmadigini bildirdi.

Aslan, AA muhabirine yaptigi açiklamada, kentte martilarin en önemli yasam ve üreme alanlarindaki ölümlere iliskin ihbarlar üzerine bölgede inceleme yaptiklarini belirtti.

Martilarin her yil üreme dönemlerinde insanlarin az oldugu veya hiç gitmedigi yerlere göç ettigini söyleyen Aslan, bu dönemde kuslarin bir kisminin telef oldugunu ifade etti.

Van Gölü etrafinda çok sayida martinin yasadigini dile getiren Aslan, "Martilar üremelerini daha çok adalarda gerçeklestiriyor. Mart sonlari nisanin baslarina dogru binlerce marti adalara göç ederek kuluçkaya yatar. Bir adaya bir milyon marti göç eder ve her marti iki yavru çikarirsa popülasyon katlanarak artar. Canli nüfusunun yasadigi yerlerde dogal ölümler olacaktir." dedi.

Zaman zaman doganin etkisiyle ölümlerde artis görülebildigini belirten Aslan, sunlari kaydetti:

"Üreme döneminde tatli sulara göç eden inci kefali de martilar için önemli besin kaynagidir. Kuraklik nedeniyle baliklar göçü erken tamamladi. Sular erken çekildi. Martilarin yiyecegi börtü böcek de azaldi. Bu nedenle strese bagli normal ölümler oldu. Gelen ihbardan hemen sonra Erçek Gölü'nden, Adir ve Çarpanak adalarindan numuneler aldik. Ön raporumuzu hazirladik. Halkimizin tedirgin olmasina gerek yok. Herhangi bir salgin hastaliga rastlamadik. Hayvanlardan insanlara bulasacak bir enfeksiyon yok."
Kaynak: AA