TBMM Baskani Sentop, Senegal-Türkiye Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu'nu Kabul Etti Açiklamasi

'Dost ve kardes olarak gördügümüz Senegal ile aramizda köklü, tarihi ve kültürel baglar bulunmaktadir. Senegal bizim için, istikrarli siyasi yapisi ve ekonomisiyle, tarihinde askeri darbe yasamamis olmasiyla Sahraalti Afrika'ya açilan kapimiz ve degerli bir ortagimizdir'

TBMM Baskani Sentop, Senegal-Türkiye Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu'nu Kabul Etti Açiklamasi
TBMM Baskani Mustafa Sentop, "Dost ve kardes olarak gördügümüz Senegal ile aramizda köklü, tarihi ve kültürel baglar bulunmaktadir. Senegal bizim için, istikrarli siyasi yapisi ve ekonomisiyle, tarihinde askeri darbe yasamamis olmasiyla Sahraalti Afrika'ya açilan kapimiz ve degerli bir ortagimizdir." dedi.

Sentop, Senegal Ulusal Meclisi Senegal-Türkiye Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani ve Benno Bokk Yakaar Meclis Grubu Baskani Aymerou Gningue ile beraberindeki heyeti kabul etti.

Sentop, kabulde yaptigi konusmada, Gningue ve beraberindeki heyeti TBMM'de misafir etmekten memnuniyet duydugunu belirterek, "Ankara’ya ve ülkemize hos geldiniz. Ziyaretiniz, dost ve kardes ülkelerimiz arasindaki iliskilerin perçinlenmesine ve parlamentolarimiz arasindaki is birliginin güçlenmesine katki saglayacaktir." diye konustu.

Dostluk gruplari arasinda tesis edilen bu iliskinin, parlamento baskanlari, ihtisas komisyonlari ve Meclis genel sekreterlikleri arasinda da diyalog ve is birligi mekanizmalarinin kurulmasina faydali olacagini düsündügünü ifade eden Sentop, sözlerini söyle sürdürdü:

"Afrika, çok boyutlu dis politikamizin öncelikli ve temel konulari arasinda yer almaktadir. Geçtigimiz 10 senede, Türkiye ile Afrika Kitasi arasindaki iliskiler çok büyük bir ivme kaydetmistir. Afrika ile mevcut ortaklik politikamiz, samimiyet ve karsilikli güven üzerine insa edilmistir. Kita'daki 43 büyükelçiligimize mukabil, ülkemizde 37 Afrika ülkesinin mukim büyükelçiligi Ankara'da açilmistir. Dost ve kardes olarak gördügümüz Senegal ile aramizda köklü, tarihi ve kültürel baglar bulunmaktadir. Senegal bizim için, istikrarli siyasi yapisi ve ekonomisiyle, tarihinde askeri darbe yasamamis olmasiyla Sahraalti Afrika'ya açilan kapimiz ve degerli bir ortagimizdir.

Türkiye olarak; Türk Kizilayi, TIKA, Yunus Emre Enstitüsü, Anadolu Ajansi ve Türk Hava Yollari gibi birçok kurumumuzla Senegal'de faaliyet göstermekteyiz. Ülkelerimiz arasinda, Sayin Cumhurbaskanlarimizin hedefledigi 400 milyon dolarlik ticaret hacmine ulasilmistir. Yeni hedefimiz yine kendileri tarafindan isaret edilen 1 milyar dolar seviyesidir. Milli ekonomilerimizin birbirlerini tamamlayici nitelikleri nazar-i dikkate alinirsa, üreticilerimizin ve yatirimcilarimizin bu hedefe ulasmalari mümkündür. Egitim ve kültür alanindaki is birligimiz de insan odakli dis politika anlayisimiz çerçevesinde gelistirmeye gayret sarf ettigimiz bir alandir. Türkiye burslariyla ülkemizde egitim gören Afrikali kardeslerimiz, Senegal ile Türkiye arasinda beseri köprü vazifesi görmekte, halklarimizi birbirine yakinlastirmaktadir."

15 Temmuz hain darbe girisiminden sonra FETÖ'nün, yapilandigi ülkelerin demokrasisi ve milli güvenligi bakimindan da ciddi bir tehdit olusturdugunun ortaya çiktigini vurgulayan Sentop, "Senegal, bu yeni jenerasyon terör örgütüyle mücadelemizi basindan beri anladi ve Türkiye'ye hak veren ülkelerin basinda gelmektedir. Bu baglamda, ülkenizdeki FETÖ iltisakli okullarin Türkiye Maarif Vakfi'na devri bizleri memnun etmistir." ifadelerini kullandi.

Senegal Ulusal Meclisi Senegal-Türkiye Parlamentolar Arasi Dostluk Grubu Baskani ve Benno Bokk Yakaar Meclis Grubu Baskani Aymerou Gningue ise Sentop'a dostluk grubu adina tesekkürlerini ileterek, "Meclis Baskanimiz Mustafa Niyase'nin selamlarini iletiyorum. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve Cumhurbaskanimiz arasindaki iyi iliskiler ekonomik, sosyal, kültürel çalismalarimizi olumlu etkilemektedir. Iki ülke arasindaki is birligi potansiyeli ile ticaretimizi 1 milyar dolara çikarabilecegimizi düsünüyoruz." dedi.

Karma parlamento grubu olusturulmasinin, faaliyetleri iyilestirme imkani sunacagini belirten Gningue, "Kazan-kazan politikasiyla is birligimizi gelistirmek için çalisacagiz. Bizler Türkiye'nin zenginliklerinin ve diplomatik gücünün farkindayiz." diye konustu.
Kaynak: AA