Suudi Arabistan Havacilikta Dev Bir Projeye Hazirlaniyor

Suudi Arabistan, turizm, ticaret ve yerel isletmeleri gelistirmek adina basladigi modernizasyon sürecinde devlete ait Saudia Havayollari ve ona bagli Flyadeal Havayollari’ni birlestirerek, "Büyük Üçlü" olarak adlandirilan Emirates, Etihad ve Qatar Havayollari’na rakip dev bir havacilik grubuna dönüstürüyor.

Suudi Arabistan Havacilikta Dev Bir Projeye Hazirlaniyor
Suudi Arabistan hükümeti, geçtigimiz günlerde ülkedeki turizm, ticaret ve yerel isletmeleri gelistirmek adina basladigi modernizasyon sürecinde dev bir projeye imza atmaya hazirlaniyor. Proje kapsaminda, devlete ait Saudia Havayollari ve ona bagli Flyadeal Havayollari’ni birlestirmeyi hedefleyen Suudi Arabistan, ticari havacilikta kendini kanitlayarak Orta Dogu’da "Büyük Üçlü" olarak adlandirilan Dubai merkezli Emirates, Abu Dabi merkezli Etihad ve Doha merkezli Qatar Havayollari’na ölçek ve çevre konusunda rakip olacak dev bir havacilik grubu olusturmaya hazirlaniyor. Hükümet yetkilileri tarafindan yapilan açiklamada ise, yeni bir Suudi uluslararasi sirketin yolcu trafigini tek bir merkeze çekecegi ve dünyanin çesitli yerlerine baglanti saglayacagi ifade edildi.

Öte yandan Suudi Arabistan, kisa bir süre önce yabanci ziyaretçi akisini kolaylastirmak için yeni bir vizesiz sistem baslatmis ve ülkenin en yogun havalimani olan Cidde Kral Abdülaziz Uluslararasi Havalimani için 7,2 milyar dolarlik bir genisletmeyi tamamlamisti. Daha öncesinde ise, aralarinda Birlesik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de bulundugu çogu Orta Dogu ülkesine benzer sekilde Suudi Arabistan, 2024 yili itibariyle yabanci sirketlerin yerel bir yan kurulus açmalari durumunda ülke içinde is yapmalarina izin verecegini duyurmustu. Ayrica Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, aralarinda turizm de dahil olmak üzere birçok endüstriyi gelistirmek adina yabanci yatirimlari ülkesine çekmeye çalisirken, Ingiltere basininda yer alan haberlerde, hedefin 2019 yilindaki 40 milyon ziyaretçi sayisini yüzde 250 arttirarak, 2030 yilina kadar yilda 100 milyon ziyaretçiye ulasmak oldugu kaydedildi. Selman geçtigimiz hafta yaptigi bir açiklamada ise, Suudi Arabistan’i dünyanin 5. en büyük havacilik merkezi yapmak istediginin altini çizmisti.

-IHA-
Kaynak: İHA