Maden Sektöründen Ilk Alti Ayda 2,8 Milyar Dolar Ihracat

Madencilik sektörünün ihracat performansindaki yukari yönlü ivme devam ediyor. Sektör bu yilin ilk alti ayinda bir önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 52’lik artis ile 2 milyar 817 milyon dolar tutarinda ihracat gerçeklestirdi. En çok ihracat gerçeklestiren alt ürün gruplari sirasiyla metalik madenler, dogal tas ve mineral madenler oldu.

Maden Sektöründen Ilk Alti Ayda 2,8 Milyar Dolar Ihracat
Ocak-Haziran dönenimde birinci sirada 1 milyar 14 milyon dolar ile metalik madenler, ikinci sirada yüzde 39 artis ve 1 milyar 13 milyon dolar ile dogal tas, üçüncü sirada 544 milyon dolar ile mineral madenler, dördüncü sirada ise yüzde 70’lik artis ve 245 milyon dolar ile ferro alyaj grubu yerini aldi. Toplamda maden sektörünün ihracati yüzde 52’lik artis ile 2 milyar 817 milyon dolar olarak hesaplandi.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi Maden Sektörü Baskani Rüstem Çetinkaya, "Ilk 6 aylik döneme baktigimizda bir önceki ayda devam eden yükselis trendi ayni sekilde devam ediyor. Birinci sirayi metalik madenler almis vaziyette. Bildiginiz üzere, çinko, bakir, demir, alüminyum ve krom gibi metalik madenlerdeki birim fiyat artisi ihracat rakamlarina pozitif etki ediyor. Özellikle tonaj olarak bakildiginda artis olmasina ragmen deger artisinda çok daha yüksek rakamlarla karsilasmamiz da bunun açik ve net bir sonucu. Birim fiyatlarinin artmasi ile ayni tonaji göndersek bile yüksek ihracat getirisine sahip oluyoruz. 12 aylik ihracat rakamlarina baktigimizda görülen 5,2 milyar dolar sene sonunda daha önce de vermis oldugumuz 5 milyar dolari geçecegiz sözünü iyice perçinliyor. Yasanan tüm navlun sikisikligina ragmen ihracatin artiyor olmasi ise arz talep noktasindaki büyük degisikliklerin yasandiginin habercisi. Navlun fiyatlari eger ikinci yari biraz daha rahatlarsa özellikle dogal tas anlaminda ihracat verilerinde daha pozitif yansimalar olacaktir” dedi.

Maden sektörünün ihracattan aldigi payin yüzde 2,7 oldugunu belirten Çetinkaya, “Türkiye’nin toplam ihracati yilin ilk yarisinda yüzde 40’lik bir artis yakalamis durumda. Pozitif deger vermeyen hiçbir sektör kalmamis görünüyor. Hem aylik hem de 6 aylik bazda rakamlarin tamami pozitif ve bu durum 200 milyar dolar hedefinin tutturulabilecegini çok daha cesaretle söyleme imkanini ortaya çikariyor” dedi.

Kaynak: İHA