Isletmelerin Karliliklari 'Futurabox' Projesiyle Artacak

Bahçesehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz: 'Bu proje, özellikle yöneticilerin karar verme süreçlerinde onlari destekleyecek bir hizmet'

Bahçesehir Üniversitesi (BAU) ile Ata Holding is birliginde gelistirilen "FuturaBox" projesi, isletmeler için mevcut bilgilerin en etkili biçimde kullanilmasini saglayarak gelecege dair öneriler sunup yöneticiler için alternatif çözümler üretiyor.

FuturaBox projesinin detaylari düzenlenen toplantida tanitildi.

BAU akademik altyapisi ve Ata Holding ortakliginda gelistirilen FuturaBox, isletmelerin planlama ve hareket yükünü azaltmaya hazirlaniyor. Verilerin en iyi biçimde islenmesi ve isletmelerin yüksek oranda kar saglamalarina yardimci olacak proje, perakende sektöründeki karar vericilerin gelecek hedeflerine ulasmalari konusunda yol gösterici bir asistan görevi üstleniyor. Müsteri memnuniyeti verisi kullanilarak gelecekteki satis verilerini tahmin edebilen bir makine ögrenmesi modeli olan projede, geçmis analiz sonuçlarindan gelecek simülasyonlari yapiliyor ve yöneticilere alternatif çözümler sunuluyor.

Tanitim toplantisinda konusan BAU Rektörü Prof. Dr. Sirin Karadeniz, projenin 2 yil önce basladigini hatirlatarak, "Bugüne gelmis olmaktan mutluluk duyuyoruz. Üniversite-sanayi is birligindeki algi ögrencinin staja gitmesidir ya da seminerler ve kariyer günleri yapilmasidir. Burada bunu bir üst seviyeye çikardik. Özel bir uygulama ve yapi bulunuyor. Bilim insanlarimizi ve sektördeki tecrübeli kisileri ayni masaya aldik. Ögrencilerimizi de masaya aldik ve sektörün gerçekten ihtiyaç duydugu bir konuda bilim insanlarimizin deneyimleriyle bir ürün ortaya çikararak markalastirdik." dedi.

Projenin üniversite-sanayi is birligi neticesinde markalasan ilk ürünlerden oldugunu vurgulayan Karadeniz, "Kisacasi, bu ürün farkli sektörlerde de uygulanabilecek. Özellikle yöneticilerin karar verme süreçlerinde onlari destekleyecek bir hizmet. Buradaki teknolojiler büyük veri ve yapay zeka ülkemizin gelecegini gösteren konular. 11. Kalkinma Plani'nda da bu konuda ülkemizin ciddi hedefleri var, özellikle yerli yazilim konusunda... Bu ürün bu konuda da önemli." seklinde konustu.

Karadeniz, bu modelin her üniversitede çalisildiginda sektörün ihtiyaç duydugu nitelikli insanlarin yetistirilmesinde önemli rol oynayacagini belirterek, "Ürünlerin üretilmesinde bir imece örnegi oldugu için farkli üniversitelerde de modellenmesi önemli. Burada çikan markanin sadece Türkiye'de degil, dünyada da iyi bir marka olabilecegini düsünüyorum. Is yapis sekillerimiz yeni teknolojilerle degisiyor. Burada ya bunlari satin alan olacagiz ya da bu yeni teknolojileri üreten ve dünyaya sunan ülke olacagiz. Biz üniversite olarak sektörle üretmeyi seçiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Bazi kararlari yapay zekaya devretmek konusunda ihtiyaç var"

Ata Holding Koordinatörü ve Ata Holding Sirketleri Yönetim Kurulu Üyesi Tuncer Köklü de yöneticilere destek verecek bir yapay zeka araci olusturmak için yola çiktiklarini animsatarak, "Artik karar vermek veya bir raporu okumak gittikçe zorlasiyor. Kararin kendisi giderek zorlasiyor, hem daha karmasik hale geliyor hem de daha hizli karar vermek zorundasiniz. Çünkü parametreler hizla degisiyor. Burada bazi kararlari yapay zekaya devretmek konusunda ihtiyaçlarimiz var ve bu proje de buradan çikti. Özellikle perakende sektöründe basladik. Çünkü veri akisi çok hizli." diye konustu.

Köklü, perakende sektöründeki parametrelerin çok fazla oldugunu belirterek, "Müsteri memnuniyeti açisindan ciro tahmini yapan bir modele dogru ilerledik. Bu proje aslinda bir ürünü hedeflemedi, ürün çiktilardan bir tanesiydi. Projeyi yaparken iki çiktimiz daha oldu. BAU ve Ata Holding bir araya gelerek genis bir yelpazede toplantilarimizi yaptik. Ögrencilerin hazirladigi tezlerde bu projeden esinlenmeler oldugunu biliyoruz. Bu bile önemli bir çikti. Diger çiktimiz ise üniversite ve sanayi is birliginin modeli konusunda nasil is birligi yapilirin örnegini ortaya koyduk." dedi.

Projenin özel sektördeki ihtiyaçtan ortaya çiktigini kaydeden Köklü, "AR-GE yatirimlari özel sektör için çok pahali. Üniversitelerde ise laboratuvarlar kurulu ve çalismalar yapiliyor. Bu sinerjiyi bir araya getirdik. Is dünyasinin ihtiyaçlari ve akademik dünyanin bilgi birikimini bir araya getirerek FuturaBox'i olusturduk ve bu markalasmis bir ürün." ifadelerini kullandi.

Verilen bilgiye göre, FuturaBox; yapay zeka uygulamasi ile müsteri memnuniyet anket verileri, ilgili alisveris verisi ve olasi diger dis degiskenlerle birlikte (hava durumu, trafik yogunlugu, rakip fiyatlari, özel günler ve benzeri) modellenerek her bir boyutun sirket performansi (ciro/trafik/kar ve benzeri) üzerindeki etkisini anlamlandirip çözüm önerisi sunan bir yapay zeka uygulamasi. Bu veriler isiginda hangi anket verisinin degisiminin bu performans kriterlerine etkisinin ne kadar olabilecegi yönünde çikarimlar yaparak yöneticilere gelecek hedeflerine ulasmalarinda yol gösteriyor ve istenildiginde ERP sistemiyle entegre çalisarak bazi adimlari yönetici adina gerçeklestirebiliyor. FuturaBox, ilk asamada perakende sektöründe uygulanirken, sagliktan spora ve egitime kadar birçok farkli sektörde de uygulama alani bulacagi öngörülüyor.

Kaynak: AA