Felçte Erken Tedavi Hayati Önem Tasiyor

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Kivanç Katmerlikaya: 'Inme sonrasi planlanan erken tibbi tedaviyle beyin kanamasi veya tikanmasi neticesinde beyin dokusunda olusan hasarin bir an önce en aza indirilmesi, ilerlemesinin önlenmesi ve beyin islevlerinin sürdürülmesi amaçlaniyor'

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Kivanç Katmerlikaya, "Inme sonrasi planlanan erken tibbi tedaviyle beyin kanamasi veya tikanmasi neticesinde beyin dokusunda olusan hasarin bir an önce en aza indirilmesi, ilerlemesinin önlenmesi ve beyin islevlerinin sürdürülmesi amaçlaniyor. Felçte erken tedavi hayati önem tasiyor." ifadelerini kullandi.

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Bölümü'nden Uzm. Dr. Kivanç Katmerlikaya, dünyada en sik karsilasilan beyin ve sinir sistemi bozuklugu olan halk arasinda inme veya felç olarak da bilinen hemiplejiye iliskin bilgi verdi.

Katmerlikaya, inmenin risk faktörleri arasinda hipertansiyon, obezite, diyabet, yüksek kolesterol, kalple ilgili rahatsizliklar, ileri yas, sigara ve alkol kullanimi, hareketsiz (sedanter) yasam tarzi, beyin kanamasi ya da anevrizma, travmatik beyin hasarlari ile kalitimsal faktörlerin siralanabilecegini aktardi.

Beyin damarlarinda tikanma ya da kanamaya bagli olarak beyin hücrelerinin zarar görmesi sonucu inme gelistigini bildiren Katmerlikaya, sunlari kaydetti:

"Beynin sag tarafindaki hasarlanma vücudun sol yarisini, beynin sol tarafindaki hasarlanma ise vücudun sag yarisini etkiler. Bu durum vücudun sag veya sol yarisinda istemli hareket kaybi veya hareket azligi, denge kaybi, his bozuklugu, iletisim (konusma) bozuklugu, görme kaybi ya da algilama bozuklugu gibi bulgulara neden olabilir. Hemipleji belirtileri hasarin yerine, siddetine ve büyüklügüne göre hastadan hastaya degisiklik gösterebilir.

Inme tanisi konduktan sonra, yapilan tibbi tedavi ile beyin kanamasi veya tikanmasi neticesinde beyin dokusunda olusan hasarin bir an önce en aza indirilmesi, ilerlemesinin önlenmesi ve beyin islevlerinin sürdürülmesi amaçlanmaktadir. Tani detayli bir fizik muayene ve beyin görüntülemesi ile birlikte konulur. Görüntüleme olarak genellikle bilgisayarli tomografi (BT) ve/veya manyetik resonans (MR) kullanilir. Hastanin durumu stabillestikten sonra erken ve geç dönem için rehabilitasyon süreci planlanir. Bu süreçte hastanin zihinsel, fiziksel ve sosyal islevlerini en üst düzeye ulastirmak hedeflenir."

Katmerlikaya, rehabilitasyon sürecinde tedavi için kullanilan yöntemler hakkinda da bilgi paylasti.

Kaslarin güçlendirilmesine yönelik egzersizlerden, çesitli nöromuskuler fasilitasyon teknikleri ve hemiplejiye özel gelistirilmis yöntemlerden yararlanildigini vurgulayan Katmerlikaya, "Bununla beraber farkli elektrik stimualsyonlari, bilgisayar yardimli yürüme egitimleri, çesitli ortezler, konusma terapisi, psikososyal egitim ve destek gibi yaklasimlarda tedavide uygulanmaktadir. Hemiplejide iyilesme süreci ilk 3-6 ayda daha hizli olmaktadir. Bazi vakalarda yillar içinde de iyilesme izlenebilir." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA