Bölge Odalarinin 2'Inci Toplantisi Kilis Ticaret Ve Sanayi Odasi Ev Sahipliginde Gerçeklestirildi

Bölgesel Kalkinmada Güç Birligi Platformu 21’inci toplantisini Kilis Ticaret ve Sanayi Odasi ev sahipliginde gerçeklestirdi. Toplantida gündem, dis ticarette bölgesel dinamikler oldu.

Bölge Odalarinin 2'Inci Toplantisi Kilis Ticaret Ve Sanayi Odasi Ev Sahipliginde Gerçeklestirildi


Bölgedeki 7 ilin Ticaret ve Sanayi Odalarinin olusturdugu Bölgesel Kalkinmada Güç Birligi Platformu’nun 21’inci toplantisi, Kilis Ticaret ve Sanayi Odasi ev sahipliginde, Gaziantep TO Baskani Tuncay Yildirim, Kilis TSO Baskani Haci Mustafa Celkanli, Sanliurfa TSO Baskani I. Halil Peltek, Adiyaman TSO Baskani Mustafa Uslu, Osmaniye TSO Baskani Murat Devrim Aksoy, Kahramanmaras TSO Baskani Sahin Balcioglu, Antakya TSO Baskani Hikmet Çinçin ve TOBB adina Uzman Kemal Vural’in katilimiyla gerçeklestirildi.

Toplantida ana gündem maddesi olarak dis ticaret ve bölgenin dis ticaret dinamikleri konusulurken, bölgenin gelecek projeksiyonunda dis ticaret potansiyeli degerlendirildi.

Programda Kilis 7 Aralik Üniversitesi Ögretim Görevlisi ve IIBF Uluslararasi Ticaret ve Lojistik Bölümü Baskani Prof. Dr. Mehmet Sentürk, “Dis Ticaret ve Dis Ticarette Bölgesel Dinamikler” konulu bir sunum gerçeklestirdi. Ülkemizin dis ticaret potansiyeli ile baslayan sunum, platform üyesi kentlerin dis ticaret rakamlari ve gelecek vizyonlarinin degerlendirilmesi ile devam etti.

“Bölgemiz ihracati için ihracatçi illerin tecrübesinden faydalanmaliyiz”

Toplantiya ev sahipligi yapan Kilis Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Haci Mustafa Celkanli toplantinin açilis konusmasinda, tüm platform üyelerine katilimlari için tesekkür ederek, ülkemizde ve bölgemizde dis ticaretin önemine degindi. Celkanli, “Dünya pazarlarindan daha fazla pay alabilmemiz için Bölgemizde dis ticaret hacmi yüksek olan, ülkemizin ihracatinin önemli bir kismini gerçeklestiren illerin tecrübelerini Odalarimizin öncülügünde bölge kalkinmasinin hizmetine sunmamiz gerekmektedir. Daha çok üretmek, iç piyasanin ihtiyacindan geriye kalan ürünleri daha çok satmak, iç pazara olan bagimliligi azaltmak, rekabet gücünü arttirmak, istihdam olusturmak ve dis ticaret açiginin azaltilmasina yardimci olmak için bunu bir misyon olarak kabul etmemiz gerektigine inaniyorum” dedi.

“Bölgesel bir dis ticaret modeli gelistirmeliyiz”

Platform üyesi 7 ilin 2021 yilinin ilk 6 ayinda 7,3 milyar dolarlik ihracat ile Türkiye ihracatinin yüzde 7,7’sini gerçeklestirdigini söyleyen GTO Yönetim Kurulu Baskani Tuncay Yildirim ise, “Bu hacmi artirmak ve sürdürülebilir kilmak için bölgemiz dis ticareti için bölgesel bir dis ticaret modeli olusturmaliyiz” dedi.

Yildirim, “Platform üyesi tüm illerimizin dis ticaretteki tecrübelerinden beslenen bölgesel bir dis ticaret modeli olusturabiliriz. Böylece bölgesel kalkinmaya çok daha etkin bir katki sunabiliriz. Bu noktada Adiyaman Ticaret ve Sanayi Odamizla birlikte yürüttügümüz, Ispanya’dan Sevilla Ticaret Odasinin da ortak oldugu proje dis ticaretimiz adina örnek bir proje oldu. Proje neticesinde olusturdugumuz, firmalarimiza bir anlamda dis ticaret koçlugu yaparak nokta atisi ihracat/ithalat yapmalarini saglayan Dis Ticaret Istihbarat Merkezi platformdaki tüm odalarimizin üyelerine hizmet verebilir. Böylece bölgemiz için güvenli ve verimli bir dis ticaret iklimi olusturulmasina katki sunariz. Olusacak sinerji ve çarpan etkisiyle de bölgemiz ve ülkemiz kazançli çikar” diye konustu.

Toplantinin devaminda söz alan Oda Baskanlari, bölgesel kalkinmada önemli bir rol oynayan ve bölgenin öncü sektörleri olan sanayi, tarim, turizm sektörlerinin sorunlarina ve ihtiyaçlarina odaklanmanin önemine degindiler. Öte yandan belirlenen konularda detayli çalismalar yapilmasinin ardindan, basta mülteci sorunu olmak üzere alinan kararlarin ve bölge sorunlarinin ilgili Bakanliklar nezdinde çözümü için Ankara’ya tasinmasinin öneminin altini çizdiler.
Kaynak: İHA