Baskan Büyükkiliç Açiklamasi 'Biyogaz Tesisi Bir Dönüm Noktasi'

Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Dr. Memduh Büyükkiliç, kentin en büyük dönüstürülebilir enerji ve tarim projesi bünyesinde çevre dostu bir anlayisla projelendirdikleri biyogaz tesislerinde elektrik üretimine baslanmasinin mutlulugunu yasadiklarini belirterek, “Biyogaz tesisi bir dönüm noktasidir” dedi.

Baskan Büyükkiliç Açiklamasi 'Biyogaz Tesisi Bir Dönüm Noktasi'
Baskan Büyükkiliç, 29 Haziran itibariyle elektrik üretimine baslayan Beydegirmeni Biyogaz Tesisleri’nde Daire Baskanlari Ali Süslü ve Hakki Alp ile birlikte incelemelerde bulundu. Baskan Büyükkiliç, reaktör alanlari ile motor odalarindaki incelemelerinin ardindan yaptigi degerlendirmede, Kayseri’yi her açidan çok önemsediklerini ve gelecek nesillere çevre açisindan tertemiz bir Kayseri birakmak istediklerini kaydetti.

Biyogaz teknolojisinin organik kökenli atik ve artiklardan hem enerji elde edilmesine hem de atiklarin topraga kazandirilmasina imkan verdigini anlatan, ayni zamanda da ucuz ve çevre dostu bir enerji ve gübre kaynagi sagladigina dikkati çeken Baskan Büyükkiliç, atiklarin geri kazanimina çevreye saglayacagi katki açisindan özel bir önem verdiklerini ifade etti.

Santral binasi, idare binasi ve 2 adet reaktörün yapimi tamamlanarak elektrik üretimine baslanan tesisin çok hizli bir sekilde hayata geçtigini dile getiren Baskan Büyükkiliç, “Samimi olarak söylüyorum, ihaleyi yaptigimiz süreçte yetisir mi diye içimde bir kaygiyla kamuoyuna bu sözü verirken mahcup olur muyuz diye üzerinde duruyor ve önemsiyordum. Çünkü bize yakisan verdigimiz sözde durmak ve zamaninda isi bitirmek. Hakikaten firma da tecrübeli, bu isi bitireceklerini bildikleri için bu tarihleri verdiklerini görünce de sevindim” dedi.

Baskan Büyükkiliç, tesisin 29 Haziran itibariyle üretime geçip, Yenilenebilir Enerji Kaynaklarini Destekleme Mekanizmasi’na (YEKDEM) baglanmis olmasi ve biyogaz üzerinden elektrik üretiminin baslamis olmasinin kendilerini çok mutlu ettigini vurgulayarak, “Hayirli, ugurlu olsun. Sehrimize çevreci anlayisi ile böyle bir tesisi kazandiran hem firmamiza hem de belediyemiz ekibine tesekkür ediyorum. Demek ki iyi niyetli ve gayretli olursaniz, dürüstçe islemlerinizi yürütürseniz sonuçta ürün ortaya çikiyor, herkesin yüzü gülüyor” diye konustu.

Bu tesisin bir dönüm noktasi oldugunun altini çizen Büyükkiliç, açiklamasinda “Bizim çöplerden olan atiklarimizi degerlendirip 6 megavatlik enerji potansiyelimizin oldugunu zaten kamuoyu biliyor. Bundan ayri olarak hayvansal ve dogal, organik atiklari degerlendirmek suretiyle bu enerjinin saglanmasi ve çevreci anlayis ile çevre kirliliginin giderilmesi bizim için dönüm noktasi. Önceden ‘Bu gübreleri atiklari ne yapacagiz’ diye düsünürken, simdi profesyonelce ortaya çikan bir ürün var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA